Department of Sociology

Obavijesti

Gostujuće predavanje

Gostujuće predavanje

Izv. prof. dr. sc. Valerija Barada održala je gostujuće predavanje o rodnim i aspektima nejednakosti oko pristupa hrani te raspodjeli kućanskih poslova u sklopu kolegija Psihologija ishrane na specijalističkom studiju Nutricionizma pri Centru za interdisciplinarne studije u Sarajevu. Predavanja su održana 3. i 4. 2. 2023., na daljinu, u sklopu virtualne bilateralne mobilnosti.

Pročitaj više
Gostujuće predavanje
Javna sociologija - Kriza i budućnost hrvatskog ribarstva

Javna sociologija - Kriza i budućnost hrvatskog ribarstva

U četvrtak, 9. veljače 2023. s početkom u 18 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, održat se Javna sociologija pod nazivom Kriza i budućnost hrvatskog ribarstva. Tom prigodom ugostit ćemo doc. dr. sc. Branka Ančića s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, kao i naše kolege, doc. dr. sc. Dražena Cepića i doc. dr. sc. Ivana Puzeka, sa zadarskog Odjela za sociologiju; a koji će nam predstaviti rezultate projekta „Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima“. 
Premda je ribarstvo do sada u hrvatskoj znanosti i visokom školstvu većinom istraživano u kontekstu morske biologije, agronomije i drugih prirodnih i tehničkih znanosti, kroz projekt se ono uspostavlja kao predmet sociološkog istraživanja. Cilj ovoga projekta, koji se provodi na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, pod financiranjem Hrvatske zaklade za znanost, nadopuniti je područje znanja o ribarstvu u Hrvatskoj kroz istraživanje samih ribara, njihovih vrijednosti, želja, načina života, motivacije, društvenih odnosa i drugih tradicionalno socioloških tema. 
Program se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i rasprava – Javna sociologija, u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar te uz financijsku podršku Hrvatskog sociološkog društva i Sveučilišta u Zadru.
Radujemo se vašem dolasku, a prijenos događanja možete pratiti i uživo putem naše Facebook stranice – Javna sociologija Zadar.
 

Pročitaj više
Javna sociologija - Kriza i budućnost hrvatskog ribarstva
Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji

Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji

Dr. sc. Marija Šarić, poslijedoktorandica, izv. prof. dr. sc. Valerija Barada i Blanka Čop, mag. soc. su 25.-27. siječnja 2023. sudjelovale na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji World Conference on Qualitative Research. U suautorstvu su održale izlaganje pod nazivom „Double jeopardy: Researching femininities and masculinities within the family by doing narrative interviews“.
Knjižicu sažetaka možete pronaći na poveznici 

Pročitaj više
Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji
Sudjelovanje na sastanku projekta

Sudjelovanje na sastanku projekta

Izv. prof. dr. sc. Karin Doolan i asistent Pavao Parunov, mag. soc., sudjelovali su 24. i 25 siječnja na sastanku projekta IDEA-NET: Expanding the Network of Inclusion, Diversity and Equity and Access practitioners in Higher Education through Institutional Capacity Building, koji se održao na Sveučilištu u Beogradu. Cilj projekta je razviti mrežu aktera u visokom obrazovanju i unaprijediti njihova znanja o uključivanju slabije zastupljenih i društveno ranjivih grupa studenata/ica u institucionalni akademski kontekst. 
Na projektnom sastanku je dogovorena metodologija prikupljanja slučajeva dobrih praksi, a u procesu, uz Sveučilište u Zadru, sudjeluju i drugi partneri projekta: University College Dublin (Irska), Erasmus University Rotterdam i ECHO (Nizozemska), Univerzitet u Beogradu (Srbija), Univerzitet u Ljubljani (Slovenija) i Knowledge Innovation Centre (Malta). Projekt traje do 2025. godine, a financira se u sklopu programa Erasmus+.
 

Pročitaj više
Sudjelovanje na sastanku projekta
Gostujuće predavanje

Gostujuće predavanje

U utorak, 24. 1., Luka Antonina boravio je na Institutu za slavistiku Sveučilišta Karl Franzens u Grazu, gdje je održao gostujuće predavanje na temu izgradnje kolektivnog sjećanja i digitalnog kulturnog nasljeđa na post-jugoslavenskom području, pod naslovom 'Building Collective Memory through Visual and Digital Culture: Discoursive Strategies of Post-Socialist Nostalgia', a u sklopu kolegija 'Ausgewählte slawistische Themen zu Medien – (Post) Yugoslav Cultural Heritage in the Media after 1944', u izvedbi dr. sc. Yvonne Živković.

Pročitaj više
Gostujuće predavanje
Trening - Prostori promjene

Trening - Prostori promjene

U ponedjeljak, 23. 01. 2023. godine u hibridnom je obliku održan trening predstavnika organizacija civilnoga društva, lokalne uprave i znanstveno-istraživačkog tima Odjela za sociologiju pod nazivom "Upoznavanje s rezultatima istraživanja i ispitivanja javnog mnijenja te razmjena stečenih znanja i iskustava". U prvoj su  sesiji treninga Pavao Parunov, Sara Čović i Valerija Barada predstavili rezultate ispitivanja javnog mnijenja i potreba roditelja maloljetne djece (rezultati anketnog istraživanja i fokusnih grupa), dok su u drugoj sesiji Jasna Račić i Blanka Čop predstavile rezultate istraživanja literature o usklađivanju privatnog i poslovnog života. U sklopu treninga održane su još prezentacije istraživanja mjera i pokazatelja za usklađivanje privatnog i poslovnog života na europskoj, nacionalnoj i regionalnoj razini i prezentacija projekta Parents@Work te rasprava o izradi smjernica za javne politike usklađivanja privatnog i poslovnog života. Trening je održan u sklopu projekta "Utjecaj javnih politika na na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - Prostori promjene".

Pročitaj više
Trening - Prostori promjene
Ciklus Javne sociologije

Ciklus Javne sociologije

U četvrtak, 19. siječnja 2023. s početkom u 18 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, održat se javno predavanje izv. prof. dr. sc. Svena Marcelića pod nazivom Zašto treba mijenjati izborne jedinice?.
Nova sezona Javne sociologije u novoj, 2023. godini otvara se zanimljivom i društveno relevantnom temom o situaciji s izbornim jedinicama u Republici Hrvatskoj, o kojoj će govoriti izv. prof. dr. sc. Sven Marcelić sa zadarskog Odjela za sociologiju. U nastavku izlaganja moći ćemo čuti nešto i o alternativnim prijedlozima i mogućim oblicima novih izbornih jedinica.

Pročitaj više
Ciklus Javne sociologije
Objavljena knjiga

Objavljena knjiga

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković i izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo objavili su, u suautorstvu s dr. sc. Anom Žuvelom (Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb), knjigu Kultura (bez) zajednice: prema društveno-kulturnom centru u Zadru. Knjiga donosi rezultate kvantitativnih i kvalitativnih istraživanja provedenih u sklopu projekta „ZadrugArt – platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra“, koji je 2018. godine prijavljen na javni poziv „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“ Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a provodio se u dvogodišnjem razdoblju od studenog 2018. do listopada 2020. Knjiga su objavili Sveučilište u Zadru i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva. 
 

Pročitaj više
Objavljena knjiga
Objavljen znanstveni rad

Objavljen znanstveni rad

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković i Ema Bašić, mag. soc. (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni centar Gospić) objavile su znanstveni rad pod naslovom “It’s actually a job you are married to”. Work Experiences of Tattoo Artists in Croatia, u novom broju časopisa Etnološka tribina. Članak je dostupan preko poveznice.
 

Pročitaj više
Objavljen znanstveni rad
Otvoreni dan sociologije 2022./2023.

Otvoreni dan sociologije 2022./2023.

Odjel za sociologiju 19. i 20. prosinca 2022. godine organizira peti Otvoreni dan sociologije koji će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
U ponedjeljak, nakon promocije prvostupnika i dodjele pohvala najboljim studentima, slijedi razgovor s Jan Marie Fritz, PH.D. (University of Cincinnati, University of Johannesburg) o karijerama u kliničkoj i primijenjenoj sociologiji. Program prvog dana zaključit će razgovor s alumnijima Kristinom Krstić (Strukovna škola Vice Vlatkovića), Antonellom Kuzmom (@roditeljisasvrhom) i Petrom Sinovčić (Udruga Domine).
Za utorak je najavljeno predstavljanje projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene” koji pokazuje s kakvim se prilikama u kontekstu rada i skrbi susreću obitelji s maloljetnom djecom u Hrvatskoj. Program će zaokružiti izlaganja izvrsnih diplomskih radova s temama kvalitete života, mentalnog zdravlja u visokom obrazovanju i identiteta djece branitelja Domovinskog rata.
Pozivamo zainteresirane studente i studentice, kao i nastavnike i nastavnice da nam se pridruže.
Program 

Pročitaj više
Otvoreni dan sociologije 2022./2023.
First34568101112Last