Department of Sociology

Obavijesti

Rad na uređivanju tematskog broja te znanstveni rad

Rad na uređivanju tematskog broja te znanstveni rad

U novom broju uglednog međunarodnog časopisa Communist and Post-Communist Studies (IF=1.062, Q2), temat pod naslovom "Class Dynamics from Socialism to Post-Socialism" uređuju izv. prof. dr. sc. Karin Doolan i doc. dr. sc. Dražen Cepić.
Pored uvodnog teksta, dr. sc. Karin Doolan i dr. sc. Dražen Cepić su u tematu objavili i znanstveni rad pod naslovom "Class Analysis as Systemic Critique: A Historical Case Study", u su-autorstvu s izv. prof. dr. sc. Danijelom Dolenec s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.
Rad na uređivanju tematskog broja te znanstveni rad nastali su u okviru projekta “Društvena stratifikacija u Hrvatskoj: strukturni i subjektivni aspekti“, koji se pod financiranjem Hrvatske zaklade za znanost, od 2016 do 2020. godine., proveo na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Poveznica na uvodni tekst „Introduction to the Special Issue on Class Dynamics from Socialism to Post-Socialism“:

Poveznica na znanstveni rad "Class Analysis as Systemic Critique: A Historical Case Study":

Poveznica na tematski broj

Pročitaj više
Rad na uređivanju tematskog broja te znanstveni rad
Sudjelovanje na 23. Danima psihologije

Sudjelovanje na 23. Danima psihologije

Mislav Škacan, mag. soc., i doc.dr.sc. Dražen Cepić su sudjelovali na 23. Danima psihologije održanima na Sveučilištu u Zadru od 26. do 28. svibnja 2022., kao su-autori konferencijskog priopćenja pod naslovom "Ribarstvo kao način života: kako žive ribari i ribolovci u Hrvatskoj?". 
U izlaganju održanom u okviru panela "Pomorstvo i ribarstvo - individualne, organizacijske, obiteljske i društvene odrednice", su predstavili preliminarne podatke iz anketnog istraživanja koje se među hrvatskim ribarima i ribolovcima provelo u okviru projekta „Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima“. Projekt se na Odjelu za sociologiju provodi pod financiranjem Hrvatske zaklade za znanost od 2021. do 2026. godine.
 

Pročitaj više
Sudjelovanje na 23. Danima psihologije
Sociološki forum

Sociološki forum

Na Odjelu za sociologiju 27.svibnja 2022. održat će se Sociološki forum: Metodološka radionica: istraživanja rada i roda II.
Na radionici će sudjelovati dr. sc. Teo Matković i Katarina Jaklin, mag. soc. s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu te Jelena Ostojić, mag. soc. s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. S Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru će sudjelovati: izv. prof. dr. sc. Valerija Barada, Sara Čović, mag. soc., doc. dr. sc. Sven Marcelić, Pavao Parunov, mag. soc.,  doc. dr. sc. Ivan Puzek, Jasna Račić, mag. soc., dr. sc. Marija Šarić, postdok. i doc. dr. sc. Željka Zdravković. S Katedre za sociologiju Pravnog fakulteta u Splitu će sudjelovati Blanka Čop, mag. soc. Na radionici će se raspravljati o recentnim istraživanjima rada i roda koje provode istraživački timovi sudionika/ca. Na radionici se očekuje sudjelovanje doktoranada/ica s doktorskog studija Sociologija regionalnog i lokalnog razvoja. Radionica će se održavati uživo u zgradi Rektorata, a dio sudionika/ca će biti prisutan na daljinu preko aplikacije Zoom.

Pročitaj više
Sociološki forum
Ciklus Javne sociologije

Ciklus Javne sociologije

U četvrtak, 28. svibnja od 18h u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održat će se predstavljanje i zajednička diskusija o nalazima dvaju istraživanja o privremenim oblicima rada i zapošljavanja provedenima u sklopu projekta „Rad po mjeri čovjeka“ Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
U sklopu tribine bit će prikazani i nalazi kvalitativnog istraživanja o sezonskom radu, specifičnom obliku rada na određeno karakterističnom za hrvatsko tržište rada te obilježjima i uvjetima takvog rada u kontekstu turističkih djelatnosti u Hrvatskoj.
O tim temama razgovarat ćemo s voditeljem istraživanja i urednikom publikacije, dr. sc. Teom Matkovićem (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu) te suradnicama na projektu, Katarinom Jaklin, mag. soc. (IDIZ) i mr. sc. Jelenom Ostojić, asist. (Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).
Tribina se odvija u sklopu programa Javne sociologije, u organizaciji Odjela za sociologiju.

 

Pročitaj više
Ciklus Javne sociologije
Sudjelovanje  na na poslijediplomskom kursu

Sudjelovanje na na poslijediplomskom kursu

Izv. prof. dr. sc. Valerija Barada i Luka Antonina, mag. soc. su od 9. do 14. svibnja 2022. godine sudjelovali na poslijediplomskom kursu na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku pod nazivom "Platformizacija kulturnog i audiovizualnog sektora u Europskoj Uniji: Nove politike za nove dionike". Valerija Barada je, uz to šta je suvoditeljica kursa, održala izlaganje "Redefining Gendered Labour: Traits of Feminized Work", dok je Luka Antonina u doktorskoj sesiji održao izlaganje prijedloga svoje doktorske disertacije pod nazivom "Film and Social Development: Dynamics of Modernization, Artistic Production and Social Reception Within the Field of Film Industry During the SFRY Period". Kurs je održan u sklopu projekta "Javne politike i platformizacija kulturnog i audio-vizualnog sektora" u kojemu je Odjel za sociologiju partner. Na kursu su sudjelovali predavači/ce i doktorandi/ce iz Francuske, Norveške, Irske, Danske, Kanade, Švedske, Španjolske, Češke i Hrvatske. Više o kursu na poveznici, a više o projektu na poveznici.

Pročitaj više
Sudjelovanje na na poslijediplomskom kursu
Gostujuće predavanje: Mrežna analiza u (digitalnoj) povijesti umjetnosti (dr. sc. Sanja Sekelj)

Gostujuće predavanje: Mrežna analiza u (digitalnoj) povijesti umjetnosti (dr. sc. Sanja Sekelj)

U sklopu izbornog kolegija Mrežna analiza na dvopredmetnom diplomskom studiju sociologije, u srijedu 18. svibnja s početkom u 14:00 dr. sc. Sanja Sekelj (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb) održat će gostujuće predavanje pod naslovom: „Mrežna analiza u (digitalnoj) povijesti umjetnosti“.

Predavanje će se održati preko platforme Zoom, na sljedećoj poveznici.
 

Pročitaj više
Gostujuće predavanje: Mrežna analiza u (digitalnoj) povijesti umjetnosti (dr. sc. Sanja Sekelj)
Održana predavanja

Održana predavanja

Prof. dr. sc. Saša Božić održao je 9. svibnja predavanje "Being and Belonging in Transnational Social Spaces: The Role of (Social) Media", a doc. dr. sc. Krešimir Krolo održao predavanje ''Tastes, Values, and Algorithms: Understanding the Logical of Social Divisions in the Age of Platform Societies'' na međunarodnom poslijediplomskom tečaju Divided Societies: Myths and Media koji  se od 8.-15. svibnja održava u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku.

Tečaj se održava 23. put u IUC Dubrovnik, a redovito okuplja znanstvenike, profesore i doktorske studente iz Europske unije, zemalja jugoistočne Europe, SAD-a i Kanade. Od 2010. godine prof. dr. sc. Saša Božić je organizacijski direktor međunarodnog tečaja Divided Societies.

Pročitaj više
Održana predavanja
Prijava projekata

Prijava projekata

Izv.prof.dr.sc. Karin Doolan sudjelovala je ispred Odjela za sociologiju u prijavi dvaju projekata na međunarodnim pozivima za projektno financiranje. 
Projekt „The Cartography of the Political Novel in Europe“ prijavljen je na natječaj Horizon-CL2-2022-Heritage-01. Koordinator predloženog projekta je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a uz Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru na prijavi projekta sudjelovali su i Sveučilište u Cambridgeu, Sveučilište u Brightonu te Sveučilište Adama Mickiewiza u Poznanu. 
Projekt „Expanding the network of Inclusion, Diversity, Equity and Access (IDEA) practitioners in higher education through institutional capacity building“ prijavljen je na natječaj Erasmus + (KA2020-HED – Cooperation partnerships in higher education). Nositelj projekta je Erasmus Sveučilište u Rotterdamu, a uz Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru u prijavi su sudjelovali i Sveučilište u Ljubljani, University College Dublin te Sveučilište u Beogradu. 
 

Pročitaj više
Prijava projekata
First678911131415Last