Department of Sociology

Obavijesti

Sudjelovanje na predstavljanju rezultata istraživanja

Sudjelovanje na predstavljanju rezultata istraživanja

Izv. prof. dr. sc. Valerija Barada je u srijedu, 12. srpnja sudjelovala na online predstavljanju rezultata istraživanja "Ispitivanje javnog mnijenja i potreba roditelja maloljetne djece" te Smjernica za javne politike za usklađivanje privatnog i poslovnog života. Predstavljanje je održano u sklopu aktivnosti na projektu "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene", a organizirale su ga nositeljice projekta udruga B.a.B.e. Na predstavljanju su uz ostale članice mreže "4. smjena - Nevidljivi rad", sudjelovali predstavnici i predstavnice državnih i javnih tijela te jedinica lokalne uprave i samouprave. 

Pročitaj više
Sudjelovanje na predstavljanju rezultata istraživanja
Sudjelovanje na kolokviju u EGOS organizaciji

Sudjelovanje na kolokviju u EGOS organizaciji

Dr. sc. Marija Šarić sudjelovala je na 39. kolokviju kojeg organizira European Group for Organizational Studies (EGOS). Krovna tema kolokvija bila je „Organizing for the Good Life: Between Legacy and Imagination“, a unutar nje se održavalo preko 50 podtema koje su fokus stavile na različite aspekte organizacije, rada i radnih odnosa. Marija je sudjelovala u podtemi koja se bavila etikom njege i skrbi i izložila rad pod nazivom „Who am I to you: migrant caregivers’ work experiences in the private household“, koji je proizašao iz nalaza njezinog doktorskog rada. Kolokvij se ove godine održavao na Sveučilištu Cagliari, u Italiji i na daljinu, u razdoblju od 6. – 8. srpnja 2023.   
Program izlaganja i više informacija o podtemi nalazi se na poveznici

Pročitaj više
Sudjelovanje na kolokviju u EGOS organizaciji
Sudjelovanje na kongresu

Sudjelovanje na kongresu

U Rennesu se održava 39. bianualni kongres Europskog udruženja za ruralnu sociologiju, na temu „Kriza i budućnost ruralnih područja“. Na kongresu sudjeluje doc.dr.sc. Dražen Cepić s priopćenjem “Resilience factors of small-scale fisheries in Croatia: livelihood diversification, family, and modes of association” koji izlaže u suautorstvu s doc.dr.sc. Brankom Ančićem s Instituta za društvena istraživanja. Rad je baziran na podacima s HRZZ projekta „Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima“.  
Program je dostupan na poveznici

 

Pročitaj više
Sudjelovanje na kongresu
Izlaganje na međunarodnoj konferenciji

Izlaganje na međunarodnoj konferenciji

Ovaj tjedan u Amsterdamu se održava konferencija MARE Conference People & the Sea XII na temu „Blue Fear: navigating ecological, social and existential anxieties during the Anthropocene“. Na konferenciji izlažu naši docenti Dražen Cepić i Ivan Puzek s predavanjem „Power and precarity in Croatian large-scale fisheries: working conditions, health, identities“ u kojem izlažu podatke s HRZZ projekta „Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima“. Više na poveznici

Pročitaj više
Izlaganje na međunarodnoj konferenciji
Pozvano izlaganje

Pozvano izlaganje

Prof. dr. sc. Saša Božić održao je 20.6. pozvano izlaganje pod naslovom "Social Space of the Hyper City: Lessons from Transnational Spatial Reconfiguration", na međunarodnoj konferenciji "Hypercity" koja se održala u Pescari, Italija i on-line. Konferencija je posvećena konceptu hipergrada (hypercity) koji se razvija pluri-lokalno i transnacionalno, a ne samo teritorijalno kao megagrad ili megalopolis. Također se raspravljalo o povezanosti dosadašnjih koncepata grada ("smart city" i "information city") s konceptom hipergrada te o mogućnosti razvitka sličnih prostornih aranžmana u jadranskoj regiji.

Pročitaj više
Pozvano izlaganje
Održano izlaganje

Održano izlaganje

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković održala je izlaganje pod naslovom “Blame it on the system? Class inequalities and values in Croatian society“ na tematskoj konferenciji “Effort and Social Inequality” Europskog konzorcija za sociološka istraživanja (ECSR). Konferencija je održana u Madridu od 14. do 16. lipnja 2023., u organizaciji Carlos III-Juan March Institute of Social Sciences. Cjeloviti program konferencije dostupan je ovdje.

Pročitaj više
Održano izlaganje
Sudjelovanje u projektu

Sudjelovanje u projektu

Izv. prof. dr. sc. Valerija Barada i mr. sc. Nensi Segarić, v. pred. sudjelovale su u prvom susretu s ruralnim ženama u sklopu projekta Gras Ceiling u petak, 16. 6. 2023. godine u Šibeniku. Cilj projekta je kroz tzv. living lab-ove osnažiti žene na selu i povećati broj socio-ekoloških inovacija koje vode žene u poljoprivredi, ruralnom gospodarstvu i ruralnim zajednicama. Žive laboratorije čine žene inovatorice iz ruralnih područja ili poljoprivrednih organizacija (OPG-ova, obrta, udruga, zadruga, LAG-ova i dr.), kojima se pridružuju lokalni dionicu iz javnog i civilnog sektora. Izv. prof. dr. sc. Barada i mr. sc. Segarić su sudjelovale kao stručnjakinje koje se bave sociologijom žena i rada, te sociologijom okoliša i lokalnih zajednica. Projektu su se priključile na poziv kolegica s Zavoda za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a koje vode hrvatsku dionicu projekta. Više o projektu.

Pročitaj više
Sudjelovanje u projektu
Održano predavanje

Održano predavanje

Prof. dr. sc. Saša Božić održao je 16.6. predavanje "What happened to 'Transnation'? Sustainability of ethno-political configurations across the borders of nation-states", a doktorandice Međunarodnog združenog doktorskog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja (Sveučilište u Zadru i Sveučilište u Teramu) Ana Depope i Antonia Huserik su održale izlaganja “Nationalism, Race, Ethnicity and Population Health” i “Nationalism and Gender Based Violence” na međunarodnoj doktorskoj ljetnoj školi "Nations and Nationalisms in the Contemporary World", u organizaciji Odjela za sociologiju i ASEN-a (The Association for the Study of Ethnicity and Nationalism) koja se održava na Sveučilištu u Zadru 12.-17.6.

Pročitaj više
Održano predavanje
Međunarodna ljetna doktorska škola

Međunarodna ljetna doktorska škola

Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru i ASEN (The Association for the Study of Ethnicity and Nationalism) organiziraju i održavaju 2. međunarodnu doktorsku ljetnu školu Nacije i nacionalizmi u suvremenom svijetu (Nations and Nationalisms in the Contemporary World) od 12. do 17. lipnja na Sveučilištu u Zadru. Ljetna škola je posvećena istraživanju i analizi društvenih dinamika nacija-država i nacionalizama u različitim prostorima te pokušava odgovoriti na pitanja:
Zašto je nacionalizam postao moćan i trajan društveni fenomen?
Zašto se nacija-država etablirala kao središnji organizacijski model društvenog i političkog života?
Koja je uloga globalizacije u generiranju populističkih i nativističkih (protu)pokreta?
Ljetna škola okupila je 12 predavača iz uglednih svjetskih znanstvenih institucija, uključujući Princeton University, London School of Economics, Edinburgh University i University College Dublin te 25 doktorskih studenata iz Hrvatske, Europe, Amerike i Azije. Doktorski studenti imaju priliku predstaviti svoj rad te ga diskutirati s vodećim stručnjacima u području.

Pročitaj više
Međunarodna ljetna doktorska škola
Nastavak projekta IDEA-net

Nastavak projekta IDEA-net

Projekt IDEA-net ("Expanding the network of Inclusion, Diversity, Equity and Access practitioners in higher education through institutional capacity building") se prošli tjedan nastavio drugim sastankom projektnog konzorcija na University College Dublin. Projektni tim nastavlja rad na 2. radnom paketu u sklopu kojeg razvija smjernice za visokoobrazovne institucije koje žele poboljšati svoj pristup inkluzivnosti prema studentima/icama i osoblju. Sveučilište u Zadru je partner na projektu, zajedno sa Sveučilištem u Ljubljani, University College Dublin, Sveučilištem u Beogradu, Knowledge Innovation Centre s Malte i nositeljem projekta Erasmus Sveučilište u Rotterdamu. U fokusu projekta su organizacijske strukture i procesi koji doprinose inkluzivnijim visokoškolskim institucijama. Suradnici na projektu s Odjela su izv.prof.dr.sc. Karin Doolan i Pavao Parunov, mag.soc. koji su 7. i 8. lipnja sudjelovali na dvodnevnom radnom sastanku te surađuju na provedbi dva radna paketa projekta. Više o projektu možete saznati na poveznici

Pročitaj više
Nastavak projekta IDEA-net
124678910Last