Odjel za sociologiju

Obavijesti

Održan znanstveno-stručni skup

Održan znanstveno-stručni skup

U Zadru se 8. travnja 2024. održao I. znanstveno – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem posvećen marikulturi u Jadranskom moru – Adriatic Mariculture na kojem je sudjelovao Mislav Škacan sa posterskim izlaganjem naslova „Društveni aspekt razvoja marikulture na Jadranu: kako izgledaju odnosi sa lokalnim zajednicama?“. Korišteni su podaci dobiveni kroz HRZZ projekt „Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima“. Više o skupu možete pročitati na poveznici.

Pročitaj više
Održan znanstveno-stručni skup
Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji

Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji

Doc. dr. sc. Željka Zdravković i dr. sc. Marija Šarić sudjelovale su na 42. International Labour Process Conference: „Coercion, Consent and Conflict in the Labour Process and Beyond“ s izlaganjem „The role of socioeconomic characteristics and family support in the transition to adulthood in Croatian youth“.  U izlaganju su predstavile dio rezultata kvantitativnog istraživanja provedenog u okviru projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene“, financiranog iz Europskog socijalnog fonda. 
Također, dr. sc. Marija Šarić održala je i samostalno izlaganje pod nazivom „Employment relationship in caregiving in the private household: between the private and the professional“ utemeljenom na dodatnim analizama izrađenima iz podataka iz doktorskog rada Međunarodne kružne radne migracije: iskustva žena iz Slavonije. 
Konferencija se odvijala u razdoblju od 3. - 5. travnja 2024. na Sveučilištu Göttingen u Njemačkoj. 

Više o konferenciji možete pronaći na poveznici 
 

Pročitaj više
Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji
Ciklus Javne sociologije

Ciklus Javne sociologije

U četvrtak, 28.3. u zadarskoj Gradskoj knjižnici dr. sc. Nikola Petrović s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu održat će javno predavanje pod naslovom „Podijeljena Europska Unija, podijeljena Hrvatska?“. Predavanje će se održati u sklopu programa Javne sociologije, u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.
Pridružite nam se na ovom zanimljivom predavanju i zajedničkoj raspravi u četvrtak, 28.3. od 18 sati (Multimedijalna dvorana GKZD).

Pročitaj više
Ciklus Javne sociologije
Održana radionica u projektu

Održana radionica u projektu

Na Odjelu za sociologiju se u srijedu, 20. 3. 2024. održala radionica u sklopu projekta SURF and SOUND 2.0 – Support, Unite, Respond, Fight to Stop Online Violence koji provodi udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi empancipiran., a s kojom Odjel kontinuirano surađuje.
Cilj projekta je podizanja svijesti o raširenosti online nasilja nad ženama te formiranje mehanizama njegove prevencije i suzbijanja. Udruga B.a.B.e. provodi ga u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, a pridruženi partneri su Ravnateljstvo policije i Pravosudna akademija.

 

Pročitaj više
Održana radionica u projektu
Nastavak projekta IDEA-net

Nastavak projekta IDEA-net

Projekt IDEA-net ("Expanding the network of Inclusion, Diversity, Equity and Access practitioners in higher education through institutional capacity building") se nastavio trećim sastankom projektnog konzorcija na Erasmus sveučilištu u Rotterdamu te u organizaciji sveučilišnog IDEA centra. Suradnici na projektu s Odjela za sociologiju su izv. prof. dr. sc. Karin Doolan i Pavao Parunov, mag.soc., koji su 31. siječnja i 1. veljače 2024. sudjelovali na sastanku. 
Projektni tim je u 2023. dovršio prikupljanje slučajeva dobrih praksi s ciljem izrade online repozitorija dobrih praksi te je dovršio i rad na vodiču za visokoobrazovne institucije koje žele unaprijediti svoje prakse inkluzivnosti. U 2024., projektni tim nastavlja rad na organizaciji webinara za relevantne dionike i izgradnji zajednice dionika u području inkluzivnosti visokog obrazovanja. 
Sveučilište u Zadru je partner na projektu, zajedno sa Sveučilištem u Ljubljani, University College Dublin, Sveučilištem u Beogradu, Knowledge Innovation Centre s Malte i nositeljem projekta Erasmus Sveučilište u Rotterdamu. Više o projektu možete saznati na poveznici.
 

Pročitaj više
Nastavak projekta IDEA-net
Objavljen prikaz knjige

Objavljen prikaz knjige

U novom broju časopisa Socijalna ekologija, asistentica na Odjelu za sociologiju Sara Čović, mag. soc. objavila je prikaz knjige "Earth for All - A Survival Guide for Humanity", autora Sandrine Dixson-Declève, Owena Gaffneyja, Jayati Ghosh, Jørgena Randersa, Johana Rockströma i Pera Espena Stoknesa. Knjiga se nastavlja na teoriju, metodologiju i utjecaj knjige "The Limits to Growth" te pokušava dočarati više ili manje optimistične vizije budućnosti. Veći dio knjige posvećen je mogućnostima za uspostavu optimistične perspektive za 2100. godinu koje su vođene smjernicama ekonomskog modela krafne i globalnih ciljeva održivog razvoja. Prikaz je dostupan na poveznici

Pročitaj više
Objavljen prikaz knjige
Objavljeni rad u novom broju Socijalne ekologije

Objavljeni rad u novom broju Socijalne ekologije

Studentica diplomskog studija sociologije, etnologije i antropologije Karolina Štefok i doc. dr. sc. Ivan Puzek objavili su izvorni znanstveni rad pod naslovom „Uloge, odnosi i djelovanje mladih unutar obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova) u Općini Vidovec“ u novom broju časopisa Socijalna ekologija. Članak na temelju istraživanja provedenog u sklopu izrade završnog rada problematizira binarnost životnih odabira mladih koji se nalaze između uloga pomagača i nasljednika unutar OPG-a svojih roditelja. U radu se ukazuje na isprepletenost obiteljskih i radnih odnosa u OPG-u, a na temelju kojih se mogu raspoznati različiti odnosi moći, identitetski konflikti mladih i važnost međugeneracijskog prijenosa i reprodukcije. Rad je dostupan na poveznici.

Pročitaj više
Objavljeni rad u novom broju Socijalne ekologije
Objavljen članak

Objavljen članak

Izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo, izv. prof. dr. sc. Željka Tonković i doc. dr. sc. Dina Vozab objavili su članak „Between Breaking Bad and Big Brother: Social Class and Television Preferences in Croatia“ u znanstvenom časopisu Sociological Research Online (Sage journals, Web of Science, Q2). Objavljeni rad  je proizašao iz analize anketnih podataka u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) pod brojem UIP-2014-09-3134, voditeljice prof. dr.sc. Karin Doolan s Odjela za sociologiju, Sveučilišta u Zadru. 
Članak se nalazi na sljedećoj poveznici.

Pročitaj više
Objavljen članak
Javna sociologija, 17. 1. 2024. – 'Što je deglobalizacija?'

Javna sociologija, 17. 1. 2024. – 'Što je deglobalizacija?'

Pandemija bolesti COVID-19 i rat u Ukrajini identificirani su kao treći i četvrti veliki šok ovog stoljeća nakon terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11.9.2001. i velike recesije 2009., zbog čega neki autori već govore o pobjedi nativizma, populizma i „renacionalizacije“ nad međunarodnom ekonomskom i političkom suradnjom. 
Usto, društvene, ekonomske i političke posljedice globalne pandemije i ruske invazije na Ukrajinu ponukale su brojne ekonomske i političke analitičare da trenutnu fazu globalnih odnosa diskutiraju u sklopu koncepta „deglobalizacije“. 
Većina autora znanstvenih i popularnih članaka o globalizaciji i deglobalizaciji raspravljaju kao o binarnom procesu ili kao o međusobno isključivim fazama širenja i skupljanja ekonomskih aktivnosti i veza, a neki i kao o stalno suprotstavljenim procesima koji se međusobno natječu već desetljećima, ako ne i stoljećima. 
Što je zapravo deglobalizacija i kakav utjecaj će imati na društvene i političke odnose, raspravljat će se 17. siječnja u 18 sati u prostoriji 004 zgrade SEP-a, Šime Vitasovića 1 u Zadru, u sklopu javnog predavanja prof. dr. sc. Saše Božića unutar ciklusa Javne sociologije.
 

Pročitaj više
Javna sociologija, 17. 1. 2024. – 'Što je deglobalizacija?'
Objavljen znanstveni rad

Objavljen znanstveni rad

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković objavila je u suautorstvu s dr. sc. Sanjom Sekelj (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb) znanstveni rad pod naslovom „We all came from Soros: Continuities and Discontinuities in the Croatian Visual Arts Scene in the 1990s and 2000“  u međunarodnom časopisu Third Text (Taylor & Francis, Web of Science, Q2). U članku je primijenjena mrežna analiza kako bi se istražio razvoj vizualno-umjetničke scene u Hrvatskoj u razdoblju od 1994. do 2006. godine. Članak je proizašao iz projekta „Nova javna kultura i prostori društvenosti“ kojemu je nositelj bio Savez udruga Klubtura, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskoga socijalnog fonda na pozivu Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada. Sažetak članka dostupan je na poveznici.
 

Pročitaj više
Objavljen znanstveni rad
124678910Last