Odjel za sociologiju

Obavijesti

Izlaganje na konferenciji Europskog sociološkog društva

Izlaganje na konferenciji Europskog sociološkog društva

Marija Šarić, mag. soc. i izv. prof. dr. sc. Valerija Barada održale su izlaganje pod nazivom „Bi-local labouring of women: low-skilled circular labour migration as employment strategy“ na 15. konferenciji Europskog sociološkog društva „Sociological Knowledges for Alternative Futures“. Izlaganje je održano u okviru sesije Labour mobility ESA-ine istraživačke mreže Work, Employment and Industrial Relations. Konferencija se održavala u Barceloni i na daljinu u razdoblju od 31. 8. – 3. 9. 2021.

Luka Antonina, mag. soc. održao je online izlaganje pod nazivom „Visual Construction of Modernity: The Case of Cinematography of Socialist Yugoslavia" na 15. Konferenciji Europskog sociološkog društva (Barcelona, 31.8.–3.9. 2021.), u okviru sesije „Envisioning, Ensounding, and Enacting Futures through the Arts" ESA-ine istraživačke mreže RN02 - Sociology of the Arts.

 

Pročitaj više
Izlaganje na konferenciji Europskog sociološkog društva
Objavljen članak

Objavljen članak

Pavao Parunov, mag.soc. i izv. prof. dr. sc. Valerija Barada objavili su članak "Rod i seksualnost u obrazovnim institucijama u Hrvatskoj: mogućnosti korištenja queer teorija i kritičke etnografije u sociologiji" u posljednjem broju časopisa Revija za sociologiju. Člankom su predstavljene etnografske spoznaje o procesima marginalizacije queer učenika/ica i studenata/ica u Hrvatskoj te teorijska i metodološka promišljanja istraživanja obrazovne nejednakosti queer osoba u sociologiji.

Članak je dostupan na poveznici

Pročitaj više
Objavljen članak
Okrugli stol o stanovanju u jezgrama povijesnih gradova

Okrugli stol o stanovanju u jezgrama povijesnih gradova

Mr. sc. Mirko Petrić sudjelovao je na okruglom stolu o priuštivosti stanovanja u uvjetima globalne financijalizacije sektora, koji se osobito osvrnuo na stanovanje u jezgrama povijesnih gradova na istočnoj obali Jadrana. Rasprava je održana 17. srpnja 2021. u Šibeniku, u okviru manifestacije Filmska subota na Baroneu.
Razgovoru je prethodila projekcija dokumentarnog filma „Izbačeni“ švedskog redatelja i novinara Fredrika Gerttena, koji pokušava objasniti različite čimbenike koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih problema.
Okrugli stol je vodila Tea Truta iz Društva arhitekata Split (DAS), a u njemu su sudjelovali Mate Rupić (krajobrazni arhitekt), Tamara Bjažić Klarin (članica Društva arhitekata Šibenik s Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu), Petar Mišura (pročelnik Upravnog odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj u Gradu Šibeniku), te Mirko Petrić (sociolog i viši predavač na Sveučilištu u Zadru).
Razgovoru su nazočili i predstavnici europskih partnera organizatora Tvrđave kulture Šibenik u projektu Connecting Cinemas in Rural Areas (Povezivanje kina u ruralnim područjima), koji se sufinancira iz EU fonda Kreativna Europa.
Više o filmu i temi okruglog stola možete pročitati ovdje.
 

Pročitaj više
Okrugli stol o stanovanju u jezgrama povijesnih gradova
Ljetna škola GUSEGG 2021

Ljetna škola GUSEGG 2021

U okviru međunarodne ljetne škole Sveučilišta u Grazu Seggau 2021. (Graz International Summer School Seggau - GUSEGG 2021), sudjelovalo je više studenata/ica i dva predavača institucionalno povezana s Odjelom za sociologiju Sveučilišta u Zadru.
Program ovogodišnje ljetne škole, pod naslovom „Stabilnost, sigurnost i sreća: Država-društvo-religija“ (Stability, Security and Happiness: State- Society-Religion), zbog pandemijskih je uvjeta održan u hibridnom formatu (dio sudionika/ca u dvorcu Seggau u Austriji, a preostali online), u razdoblju između 4. i 10. srpnja 2021.
U radu šest seminarskih modula sudjelovalo je ukupno 84 studenata/ica, od kojih je četvero bilo sa Sveučilišta u Zadru: asistent i doktorski student Luka Antonina sudjelovao je u radu modula „Sociologija emocija: sreća i nostalgija“ (voditeljica Ao.-Univ. Prof. Dr. Katharina Scherke), doktorska studentica Ema Bašić u radu modula „Mediji, generacije i rod“ (voditelj mr. sc. Mirko Petrić), doktorska studentica Darija Ivošević u radu modula „Stareće muškosti: u potrazi za srećom“ (voditeljica Ao.-Univ. Prof. Dr. Roberta Maierhofer), a studentica diplomske razine Nina Buljan u radu modula „Ekonomska znanost i nejednakosti: BDP i sreća“ (voditelj Professor Luis San Vincente Portes).
Mr. sc. Mirko Petrić održao je 12 kontaktnih sati nastave u okviru modula „„Mediji, generacije i rod“, a doktorski kandidat Augustin Derado 3 sata kontaktne nastave na temu „Relacijski pristup i mješovitometodska istraživanja“, u okviru programa Primijenjenog istraživačkog laboratorija.
Program i druge informacije o ljetnoj školi GUSEGG 2021 možete pronaći ovdje
 

Pročitaj više
Ljetna škola GUSEGG 2021
Ožiljci devedesetih

Ožiljci devedesetih

Doc. dr. sc. Željka Tonković održala je 10. srpnja 2021. izlaganje u suautorstvu sa Sanjom Sekelj, mag. philol. franc. i mag. hist. art. (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb) pod naslovom “From Cultural Narratives to Social Structure: A Qualitative Structural Analysis of the Soros Network in Croatia” na međunarodnoj konferenciji “Scars: Reflections on Art and Society in Central-East Europe in the 1990s” koja se održala 9. i 10. srpnja 2021. u organizaciji Instituta za povijest umjetnost (Zagreb) i  Instituta za suvremenu umjetnost (Zagreb). Konferencija je izvorno organizirana u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kao popratni program izložbe 90e: Ožiljci u sklopu projekta Rijeka2020: Europska prijestolnica kulture. Konferenciju su financijski podržali Goethe Institut Zagreb, Grad Rijeka, Rijeka2020: Europska prijestolnica kulture. Program konferencije dostupan je ovdje, a knjižica sažetaka može se preuzeti ovdje.

Pročitaj više
Ožiljci devedesetih
Nezavisna kulturna scena kao akter urbanih promjena

Nezavisna kulturna scena kao akter urbanih promjena

Doc. dr. sc. Željka Tonković održala je 9. srpnja 2021. izlaganje u suautorstvu s Hrvojem Pašalićem, mag. soc. pod naslovom “Independent Cultural Scene as an Actor of Changes in the Urban Space: The Example of Zadar” na međunarodnoj konferenciji “KISMIF 2021. Keep It Simple, Make it Fast! DIY Cultures and Global Challenges” (Porto, 7.-10. 7. 2021.) u organizaciji Sveučilišta u Portu. Konferencija se zbog epidemioloških razloga većim dijelom održala online. Program konferencije i knjiga sažetaka dostupni su ovdje.

Pročitaj više
Nezavisna kulturna scena kao akter urbanih promjena
Izlaganje na međunarodnoj konferenciji

Izlaganje na međunarodnoj konferenciji

Doc. dr. sc. Željka Tonković održala je 2. srpnja 2021. izlaganje u suautorstvu sa Sanjom Sekelj, mag. philol. franc. i mag. hist. art. (Institut za povijest umjetnosti) pod naslovom “Structure, culture and agency – the position of Soros’ organizations in the Croatian institutional landscape” na međunarodnoj konferenciji “Historical Networks – Réseaux Historiques – Historische Netzwerke” koja se održala od 30. lipnja do 2. srpnja 2021. u organizaciji Historical Network Research group i Réseaux et Histoire. Sažetak izlaganja i cjeloviti program konferencije dostupni su ovdje

Pročitaj više
Izlaganje na međunarodnoj konferenciji
Kulturni resursi i nastava

Kulturni resursi i nastava

Mr. sc. Mirko Petrić održao je 30. lipnja 2021. predavanje s naslovom „Što su kulturni resursi? Važnost nastave u njihovu stvaranju i održavanju“, u okviru programa Interdisciplinarnoga državnoga stručnog skupa za učitelje i nastavnike hrvatskoga jezika „Zašto je važno otvarati prozore?“. U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, skup je održan 29. i 30. lipnja 2021. preko online platforme, uz sudjelovanje više od 400 učiteljica i nastavnica hrvatskog jezika iz svih hrvatskih regija. 
U skladu s intencijama skupa, kojemu je cilj upoznati nastavnike i nastavnice s novim spoznajama u različitim područjima relevantnim za njihovu djelatnost, u predavanju su iznesena aktualna proturječja povezana s pojmom „kulturnih resursa“ i objašnjene reperkusije promjene prioriteta Europske unije u području kulturne politike. Tematika je dodatno kontekstualizirana u relevantne sociološke i kulturnostudijske rasprave o identitetu. 
Program skupa možete pronaći ovdje, a sažetak predavanja ovdje.

 
 

Pročitaj više
Kulturni resursi i nastava
Izv. prof. dr. sc. Karin Doolan i doc. dr. sc. Željka Tonković - 25. obljetnica Zaklade Friedrich Ebert Zagreb

Izv. prof. dr. sc. Karin Doolan i doc. dr. sc. Željka Tonković - 25. obljetnica Zaklade Friedrich Ebert Zagreb

Izv. prof. dr. sc. Karin Doolan urednica je publikacije „(Ne)jednakosti u Hrvatskoj. Uvidi u problematiku nejednakosti u hrvatskom društvu povodom 25. obljetnice Zaklade Friedrich Ebert Zagreb“ u kojoj je u suautorstvu s doc. dr. sc. Željkom Tonković objavila poglavlje pod naslovom „Što nam klasna analiza govori o nejednakostima u hrvatskom društvu“. Povodom publikacije održana je i panel rasprava o nejednakostima u hrvatskom društvu (17. lipnja 2021.) u kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Nenad Zakošek i dr. sc. Marjeta Šinko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, doc. dr. sc. Velibor Mačkić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te izv. prof. dr. sc. Karin Doolan s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Više na poveznici

Pročitaj više
Izv. prof. dr. sc. Karin Doolan i doc. dr. sc. Željka Tonković - 25. obljetnica Zaklade Friedrich Ebert Zagreb
Prof. dr. sc. Saša Božić uredio je poseban broj časopisa Innovation

Prof. dr. sc. Saša Božić uredio je poseban broj časopisa Innovation

Prof. dr. sc. Saša Božić uredio je poseban broj časopisa Innovation: The European Journal of Social Science Research pod naslovom "Smart urban – smart rural: innovation in local and regional development". Tematski broj posvećen je društvenim inovacijama za balansirani lokalni i regionalni razvoj unutar Europske unije, a poseban naglasak stavlja na nove oblike suodnosa društvene, ekološke i tehnološke dimenzije razvoja.

Više na poveznici.

Pročitaj više
Prof. dr. sc. Saša Božić uredio je poseban broj časopisa Innovation
123468910Last