Department of Sociology

Ciklus Javne sociologije

Ciklus Javne sociologije

U četvrtak, 28.3. u zadarskoj Gradskoj knjižnici dr. sc. Nikola Petrović s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu održat će javno predavanje pod naslovom „Podijeljena Europska Unija, podijeljena Hrvatska?“. Predavanje će se održati u sklopu programa Javne sociologije, u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.
Izbori za Europski parlament koji će se održati u lipnju ove godine promatraju se kao potencijalno kritični izbori koji bi kroz značajno jačanje euroskeptične desnice mogli ugroziti dugogodišnju prevlast proeuropskih stranaka u Europskoj Uniji. I skorašnji izbori u Hrvatskoj se prikazuju kao potencijalno kritični izbori, zbog mogućeg ujedinjavanja lijeve i desne opozicije na rušenju HDZ-a. 
Postavlja se pitanje koliko je i u hrvatskom društvu važan rascjep oko pitanja europske integracije, a koji je jedan od ključnih rascjepa u brojnim europskim društvima. Kao i što pojačava, a što ublažava ovaj rascjep? U izlaganju će se prikazati ključne teme oko kojih se dijele europeistički i euroskeptični akteri, te iz kojih društvenih grupa dolaze.
Pridružite nam se na ovom zanimljivom predavanju i zajedničkoj raspravi u četvrtak, 28.3. od 18 sati (Multimedijalna dvorana GKZD).

Content