Odjel za sociologiju

Obavijesti

Predavanje povodom dodjele počasnog zvanja professor emerita

Predavanje povodom dodjele počasnog zvanja professor emerita

Povodom dodjele počasnog zvanja professor emerita, Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru poziva vas na predavanje dobitnice zvanja prof. dr. sc. Inge Tomić-Koludrović pod nazivom "Kulturna participacija i sociodigitalne nejednakosti: Hrvatska u europskom kontekstu". Predavanje će se održati u srijedu, 8. 5. 2024. u 13,00h u predavaonici 004, zgrada SEP. Ovo svečano predavanje je iznimna prilika za čuti izlaganje naše uvažene profesorice o temi kojom se recentno bavi kroz nekoliko europskih projekata. 

Pročitaj više
Predavanje povodom dodjele počasnog zvanja professor emerita
Sudjelovanje na radionicama COST-a

Sudjelovanje na radionicama COST-a

Od 17. do 19.4.2024., doc. dr. sc. Dražen Cepić sudjelovao je u svojstvu voditelja RethinkBlue COST Akcije u Briselu na dvije radionice.
COST Connect događaj „Innovations in Water Management, Ecosystems and the Blue Economy: From Scarcity to Resilience and Growth” je od 17. do 18.travnja 2024. god. okupio 22 COST Akcije koje istražuju pitanja upravljanja vodama i morskim ekosistemima, kao i dionike iz civilnog društva, privatnog sektora i javnih politika. Doc.dr.sc. Dražen Cepić je održao prezentaciju RethinkBlue mreže, koja je odabrana za prezentaciju kao jedna od 6 Akcija koje su predstavljene na događaju.
Potom je 19.travnja 2024. sudjelovao na treningu „Understanding EU decision-making processes - how to advocate your interest“ organiziranom u okviru COST Academy.  
Više na poveznici
 

Pročitaj više
Sudjelovanje na radionicama COST-a
Održana treća SOCFISH radionica

Održana treća SOCFISH radionica

U petak 26.4.2024. se na Odjelu za sociologiju, održala treća po redu radionica s međunarodnim stručnjacima, u okviru projekta "Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima". Nakon radionica u prvom i drugom projektnom razdoblju, na ovoj su radionici gostovali: Jose Pascual Fernandez, redoviti profesor na Sveučilištu La Laguna na Tenerifima; i Cristina Pita, glavna istraživačica na  Centre for Environmental and Marine Studies (CESAM) iz Portugala.
Stranim stručnjacima su prezentirane analize na temelju kojih će u narednom razdoblju biti napisani znanstveni članci iz svih provedenih empirijskih dionica: na temelju anketnih podataka, kvalitativnih podataka o akvakulturi te podataka iz analize društvenih mreža o lancima vrijednosti. Strani stručnjaci su detaljno komentirali analize i prijedloge radova te se razgovaralo o kolaboraciji na pisanju radova. 
SOCFISH projekt se na Odjelu za sociologiju provodi uz financijsku potporu Hrvatske zaklade za znanost.
 

Pročitaj više
Održana treća SOCFISH radionica
Gostovanje kroz CEEPUS mrežu Soc4Soc

Gostovanje kroz CEEPUS mrežu Soc4Soc

U sklopu mobilnosti kroz Ceepus mrežu "Sociology for societies" ugostili smo doktorsku studenticu i asistenticu Kateřinu Čanigová s Masaryk Sveučilišta u Brnu. Na Odjelu za sociologiju boravit će od travnja do srpnja 2024. godine, a tijekom svog boravka radit će na završavanju s dokorske disertacije pod naslovom "Ethnography of Poverty Business: Perspective, Strategies, and Adaptations of Roma Women". U svom nastavnom radu također se bavi temama siromaštva s fokusom na kvalitativnu metodologiju te drži predavanja iz kolegija "Antropologija siromaštva", "Nove etnografije" i "Materijalna kultura". Kolegici želimo usješan boravak na našem Odjelu. 

Pročitaj više
Gostovanje kroz CEEPUS mrežu Soc4Soc
Sudjelovanje na međunarodnom kongresu

Sudjelovanje na međunarodnom kongresu

Na 6. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu, koji se održao u Splitu od 10. do 13. travnja, sudjelovale su mr. sc. Nensi Segarić i izv. prof. dr.sc. Jadranka Brkić- Vejmelka s izlaganjem na temu OPORTUNITIES FOR RURAL TOURISM DEVELOPEMENT IN ZADAR COUNTY. Na Kongresu je sudjelovalo više od 300 sudionika iz 28 država, problematizirajući održivost ruralnog turizma s ciljem unapređenja ovog važnog sektora hrvatskog gospodarstva.

Pročitaj više
Sudjelovanje na međunarodnom kongresu
Održana međunarodna konferencija

Održana međunarodna konferencija

Ovaj se tjedan na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru održala prva međunarodna konferencija „RethinkBlue“ u organizaciji COST Akcije CA22122 – Rethinking the Blue Economy: Socio-Ecological Impacts and Opportunities, organizirana s potporom COST - European Cooperation in Science and Technology, Sveučilišta u Zadru te Hrvatske zaklade za znanost.
Na konferenciji su sudjelovali mnogi međunarodni stručnjaci iz područja Plave ekonomije, kao platforme za istraživanje višestrukih društvenih, ekoloških i ekonomskih aspekata korištenja mora, od koristi do sukoba/izazova. Plava ekonomija također može postati način kritičkog sagledavanja utjecaja iskorištavanja oceana i vađenja resursa na lokalne zajednice u skladu s konceptom Plave pravde.
Na konferenciji je sudjelovao i Mislav Škacan sa posterskim izlaganjem naslova „Aquaculture and local communities: contradictions, conflicts and synergies in the Croatian Adriatic Sea“. Korišteni su podaci dobiveni kroz HRZZ projekt „Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima“.
Više o konferenciji možete pročitati na poveznici
 

Pročitaj više
Održana međunarodna konferencija
Sudjelovanje na međunarodnom simpoziju

Sudjelovanje na međunarodnom simpoziju

Dr. sc. Marija Šarić, v. asist. održala je pozvano izlaganje pod nazivom „Navigating precarity: older caregivers in circular migration cycles“ na međunarodnom simpoziju „Transnationalisation of care for older people within and between the european (semi)periphery and core“, održanom 23. travnja 2024. u organizaciji Mirovnog instituta u Ljubljani. 
Na simpoziju su se razmjenjivale spoznaje i teoretiziranja iz aktualnih istraživanja o skrbničkim migracijama s područja zemalja bivše Jugoslavije i istočne Europe, sa stajališta njihove geopolitičke pozicije na europskoj (polu)periferiji koja ih uspostavlja.
Knjigu sažetaka možete pogledati ovdje.

Pročitaj više
Sudjelovanje na međunarodnom simpoziju
Provođenje projekta

Provođenje projekta

U ljetnom semestru akad.god. 2023./2024. Odjel za sociologiju provodi Erasmus+ BIP projekt "Municipalistički pokreti i lokalni urbani razvoj" u okviru kojega se studenti i studentice upoznaju s teorijom i praksom municipalizma. U periodu od 21.-27. travnja 2024. red. prof. dr. sc. Karin Doolan koordinira program o municipalizmu u Zagrebu, a u kojem sudjeluju studenti i studentice s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru te Sveučilišta Bauhaus u Weimaru, Sveučilišta u Ferrari i Sveučilišta u Teramu. Tijekom tjedna studentice i studenti prisustvuju predavanjima koja održavaju akademsko osoblje i predstavnici civilnog sektora te lokalne samouprave te provode vrijeme na mjestima gdje je moguće steći iskustvo nekih od municipalističkih inicijativa

Pročitaj više
Provođenje projekta
Poziv na predavanje

Poziv na predavanje

U sklopu CEEPUS mreže "Soc4Soc", nastavnu mobilnost od 21. do 27. travnja će ostvariti dr.sc. Roman Kuhar s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani. U sklopu ove mobilnosti, održat će i javno predavanje pod naslovom "The Rise of Anti-Gender Movements: Understanding the New Face of Resistance", u ponedjeljak, 22. travnja u 12 sati (SEP-004). 
Dr. sc. Roman Kuhar dolazi s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani, a u dosadašnjoj karijeri je ostvario međunarodni znanstveni doprinos istraživanjima rodne jednakosti, građanstva i ljudskih prava, homofobije i drugih oblika diskriminacije. Autor je nekoliko monografija uključujući „Beyond the Pink Curtain: Everyday life of LGBT people in Eastern Europe“ (2007) te „Anti-Gender Campaigns in Europe“ (2017). Kao urednik je sudjelovao u radu brojnih znanstvenih časopisa uključujući i, aktualno, Social Politics (Oxford University Press). Aktualni je predsjednik Slovenskog sociološkog društva, a prethodno je djelovao kao član upravljačkog odbora Europskog instituta za ravnopravnost spolova i kao dekan Filozofskog fakulteta u Ljubljani.  
Predavanje se održava na engleskom jeziku:

 

Pročitaj više
Poziv na predavanje
Tužna vijest

Tužna vijest

Tužna srca javljamo da je naš kolega mr. sc. Ratko Čorić, pred. iznenada preminuo u subotu, 13. 4. 2024. godine. Zatečeni ovom viješću, teško nam je prihvatiti da je otišao dragi profesor i predavač. Vjerujemo da kao kolegice i kolege dijelimo tugu sa svim studenticama i studentima koji su ga imali prilike slušati i s njime razgovarati tijekom studiranja na našem Odjelu.
Sprovod će se održati u utorak 16. travnja 2024., u 15h u Novigradu.
Knjiga sućuti se nalazi u Tajništvu Odjela za sociologiju. Posljednji pozdrav dragom Ratku možete upisati za vrijeme radnog vremena.
Pozivamo studentice i studente koji žele podijeliti sjećanje na dragog kolegu da nam pišu na sociologija@unizd.hr.

Odjel za sociologiju organizira zajednički prijevoz na ispraćaj. Okupljanje je u 13.45 ispreg zgrade bivše Tehničke škole, zgrada SEP-a.
 

Pročitaj više
Tužna vijest
135678910Last