Odjel za sociologiju
Sudjelovanje na međunarodnom simpoziju

Sudjelovanje na međunarodnom simpoziju

Dr. sc. Marija Šarić, v. asist. održala je pozvano izlaganje pod nazivom „Navigating precarity: older caregivers in circular migration cycles“ na međunarodnom simpoziju „Transnationalisation of care for older people within and between the european (semi)periphery and core“, održanom 23. travnja 2024. u organizaciji Mirovnog instituta u Ljubljani. 
Na simpoziju su se razmjenjivale spoznaje i teoretiziranja iz aktualnih istraživanja o skrbničkim migracijama s područja zemalja bivše Jugoslavije i istočne Europe, sa stajališta njihove geopolitičke pozicije na europskoj (polu)periferiji koja ih uspostavlja.
Knjigu sažetaka možete pogledati ovdje.

Pročitaj više
Sudjelovanje na međunarodnom simpoziju
Provođenje projekta

Provođenje projekta

U ljetnom semestru akad.god. 2023./2024. Odjel za sociologiju provodi Erasmus+ BIP projekt "Municipalistički pokreti i lokalni urbani razvoj" u okviru kojega se studenti i studentice upoznaju s teorijom i praksom municipalizma. U periodu od 21.-27. travnja 2024. red. prof. dr. sc. Karin Doolan koordinira program o municipalizmu u Zagrebu, a u kojem sudjeluju studenti i studentice s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru te Sveučilišta Bauhaus u Weimaru, Sveučilišta u Ferrari i Sveučilišta u Teramu. Tijekom tjedna studentice i studenti prisustvuju predavanjima koja održavaju akademsko osoblje i predstavnici civilnog sektora te lokalne samouprave te provode vrijeme na mjestima gdje je moguće steći iskustvo nekih od municipalističkih inicijativa

Pročitaj više
Provođenje projekta
Poziv na predavanje

Poziv na predavanje

U sklopu CEEPUS mreže "Soc4Soc", nastavnu mobilnost od 21. do 27. travnja će ostvariti dr.sc. Roman Kuhar s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani. U sklopu ove mobilnosti, održat će i javno predavanje pod naslovom "The Rise of Anti-Gender Movements: Understanding the New Face of Resistance", u ponedjeljak, 22. travnja u 12 sati (SEP-004). 
Dr. sc. Roman Kuhar dolazi s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani, a u dosadašnjoj karijeri je ostvario međunarodni znanstveni doprinos istraživanjima rodne jednakosti, građanstva i ljudskih prava, homofobije i drugih oblika diskriminacije. Autor je nekoliko monografija uključujući „Beyond the Pink Curtain: Everyday life of LGBT people in Eastern Europe“ (2007) te „Anti-Gender Campaigns in Europe“ (2017). Kao urednik je sudjelovao u radu brojnih znanstvenih časopisa uključujući i, aktualno, Social Politics (Oxford University Press). Aktualni je predsjednik Slovenskog sociološkog društva, a prethodno je djelovao kao član upravljačkog odbora Europskog instituta za ravnopravnost spolova i kao dekan Filozofskog fakulteta u Ljubljani.  
Predavanje se održava na engleskom jeziku:

 

Pročitaj više
Poziv na predavanje
Tužna vijest

Tužna vijest

Tužna srca javljamo da je naš kolega mr. sc. Ratko Čorić, pred. iznenada preminuo u subotu, 13. 4. 2024. godine. Zatečeni ovom viješću, teško nam je prihvatiti da je otišao dragi profesor i predavač. Vjerujemo da kao kolegice i kolege dijelimo tugu sa svim studenticama i studentima koji su ga imali prilike slušati i s njime razgovarati tijekom studiranja na našem Odjelu.
Sprovod će se održati u utorak 16. travnja 2024., u 15h u Novigradu.
Knjiga sućuti se nalazi u Tajništvu Odjela za sociologiju. Posljednji pozdrav dragom Ratku možete upisati za vrijeme radnog vremena.
Pozivamo studentice i studente koji žele podijeliti sjećanje na dragog kolegu da nam pišu na sociologija@unizd.hr.

Odjel za sociologiju organizira zajednički prijevoz na ispraćaj. Okupljanje je u 13.45 ispreg zgrade bivše Tehničke škole, zgrada SEP-a.
 

Pročitaj više
Tužna vijest
Održan znanstveno-stručni skup

Održan znanstveno-stručni skup

U Zadru se 8. travnja 2024. održao I. znanstveno – stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem posvećen marikulturi u Jadranskom moru – Adriatic Mariculture na kojem je sudjelovao Mislav Škacan sa posterskim izlaganjem naslova „Društveni aspekt razvoja marikulture na Jadranu: kako izgledaju odnosi sa lokalnim zajednicama?“. Korišteni su podaci dobiveni kroz HRZZ projekt „Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima“. Više o skupu možete pročitati na poveznici.

Pročitaj više
Održan znanstveno-stručni skup
Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji

Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji

Doc. dr. sc. Željka Zdravković i dr. sc. Marija Šarić sudjelovale su na 42. International Labour Process Conference: „Coercion, Consent and Conflict in the Labour Process and Beyond“ s izlaganjem „The role of socioeconomic characteristics and family support in the transition to adulthood in Croatian youth“.  U izlaganju su predstavile dio rezultata kvantitativnog istraživanja provedenog u okviru projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene“, financiranog iz Europskog socijalnog fonda. 
Također, dr. sc. Marija Šarić održala je i samostalno izlaganje pod nazivom „Employment relationship in caregiving in the private household: between the private and the professional“ utemeljenom na dodatnim analizama izrađenima iz podataka iz doktorskog rada Međunarodne kružne radne migracije: iskustva žena iz Slavonije. 
Konferencija se odvijala u razdoblju od 3. - 5. travnja 2024. na Sveučilištu Göttingen u Njemačkoj. 

Više o konferenciji možete pronaći na poveznici 
 

Pročitaj više
Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji
Ciklus Javne sociologije

Ciklus Javne sociologije

U četvrtak, 28.3. u zadarskoj Gradskoj knjižnici dr. sc. Nikola Petrović s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu održat će javno predavanje pod naslovom „Podijeljena Europska Unija, podijeljena Hrvatska?“. Predavanje će se održati u sklopu programa Javne sociologije, u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.
Pridružite nam se na ovom zanimljivom predavanju i zajedničkoj raspravi u četvrtak, 28.3. od 18 sati (Multimedijalna dvorana GKZD).

Pročitaj više
Ciklus Javne sociologije
Održana radionica u projektu

Održana radionica u projektu

Na Odjelu za sociologiju se u srijedu, 20. 3. 2024. održala radionica u sklopu projekta SURF and SOUND 2.0 – Support, Unite, Respond, Fight to Stop Online Violence koji provodi udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi empancipiran., a s kojom Odjel kontinuirano surađuje.
Cilj projekta je podizanja svijesti o raširenosti online nasilja nad ženama te formiranje mehanizama njegove prevencije i suzbijanja. Udruga B.a.B.e. provodi ga u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, a pridruženi partneri su Ravnateljstvo policije i Pravosudna akademija.

 

Pročitaj više
Održana radionica u projektu
Nastavak projekta IDEA-net

Nastavak projekta IDEA-net

Projekt IDEA-net ("Expanding the network of Inclusion, Diversity, Equity and Access practitioners in higher education through institutional capacity building") se nastavio trećim sastankom projektnog konzorcija na Erasmus sveučilištu u Rotterdamu te u organizaciji sveučilišnog IDEA centra. Suradnici na projektu s Odjela za sociologiju su izv. prof. dr. sc. Karin Doolan i Pavao Parunov, mag.soc., koji su 31. siječnja i 1. veljače 2024. sudjelovali na sastanku. 
Projektni tim je u 2023. dovršio prikupljanje slučajeva dobrih praksi s ciljem izrade online repozitorija dobrih praksi te je dovršio i rad na vodiču za visokoobrazovne institucije koje žele unaprijediti svoje prakse inkluzivnosti. U 2024., projektni tim nastavlja rad na organizaciji webinara za relevantne dionike i izgradnji zajednice dionika u području inkluzivnosti visokog obrazovanja. 
Sveučilište u Zadru je partner na projektu, zajedno sa Sveučilištem u Ljubljani, University College Dublin, Sveučilištem u Beogradu, Knowledge Innovation Centre s Malte i nositeljem projekta Erasmus Sveučilište u Rotterdamu. Više o projektu možete saznati na poveznici.
 

Pročitaj više
Nastavak projekta IDEA-net
Objavljen prikaz knjige

Objavljen prikaz knjige

U novom broju časopisa Socijalna ekologija, asistentica na Odjelu za sociologiju Sara Čović, mag. soc. objavila je prikaz knjige "Earth for All - A Survival Guide for Humanity", autora Sandrine Dixson-Declève, Owena Gaffneyja, Jayati Ghosh, Jørgena Randersa, Johana Rockströma i Pera Espena Stoknesa. Knjiga se nastavlja na teoriju, metodologiju i utjecaj knjige "The Limits to Growth" te pokušava dočarati više ili manje optimistične vizije budućnosti. Veći dio knjige posvećen je mogućnostima za uspostavu optimistične perspektive za 2100. godinu koje su vođene smjernicama ekonomskog modela krafne i globalnih ciljeva održivog razvoja. Prikaz je dostupan na poveznici

Pročitaj više
Objavljen prikaz knjige
135678910Last

Content