Odjel za sociologiju
Objavljeni rad u novom broju Socijalne ekologije

Objavljeni rad u novom broju Socijalne ekologije

Studentica diplomskog studija sociologije, etnologije i antropologije Karolina Štefok i doc. dr. sc. Ivan Puzek objavili su izvorni znanstveni rad pod naslovom „Uloge, odnosi i djelovanje mladih unutar obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova) u Općini Vidovec“ u novom broju časopisa Socijalna ekologija. Članak na temelju istraživanja provedenog u sklopu izrade završnog rada problematizira binarnost životnih odabira mladih koji se nalaze između uloga pomagača i nasljednika unutar OPG-a svojih roditelja. U radu se ukazuje na isprepletenost obiteljskih i radnih odnosa u OPG-u, a na temelju kojih se mogu raspoznati različiti odnosi moći, identitetski konflikti mladih i važnost međugeneracijskog prijenosa i reprodukcije. Rad je dostupan na poveznici.

Pročitaj više
Objavljeni rad u novom broju Socijalne ekologije
Objavljen članak

Objavljen članak

Izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo, izv. prof. dr. sc. Željka Tonković i doc. dr. sc. Dina Vozab objavili su članak „Between Breaking Bad and Big Brother: Social Class and Television Preferences in Croatia“ u znanstvenom časopisu Sociological Research Online (Sage journals, Web of Science, Q2). Objavljeni rad  je proizašao iz analize anketnih podataka u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) pod brojem UIP-2014-09-3134, voditeljice prof. dr.sc. Karin Doolan s Odjela za sociologiju, Sveučilišta u Zadru. 
Članak se nalazi na sljedećoj poveznici.

Pročitaj više
Objavljen članak
Javna sociologija, 17. 1. 2024. – 'Što je deglobalizacija?'

Javna sociologija, 17. 1. 2024. – 'Što je deglobalizacija?'

Pandemija bolesti COVID-19 i rat u Ukrajini identificirani su kao treći i četvrti veliki šok ovog stoljeća nakon terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11.9.2001. i velike recesije 2009., zbog čega neki autori već govore o pobjedi nativizma, populizma i „renacionalizacije“ nad međunarodnom ekonomskom i političkom suradnjom. 
Usto, društvene, ekonomske i političke posljedice globalne pandemije i ruske invazije na Ukrajinu ponukale su brojne ekonomske i političke analitičare da trenutnu fazu globalnih odnosa diskutiraju u sklopu koncepta „deglobalizacije“. 
Većina autora znanstvenih i popularnih članaka o globalizaciji i deglobalizaciji raspravljaju kao o binarnom procesu ili kao o međusobno isključivim fazama širenja i skupljanja ekonomskih aktivnosti i veza, a neki i kao o stalno suprotstavljenim procesima koji se međusobno natječu već desetljećima, ako ne i stoljećima. 
Što je zapravo deglobalizacija i kakav utjecaj će imati na društvene i političke odnose, raspravljat će se 17. siječnja u 18 sati u prostoriji 004 zgrade SEP-a, Šime Vitasovića 1 u Zadru, u sklopu javnog predavanja prof. dr. sc. Saše Božića unutar ciklusa Javne sociologije.
 

Pročitaj više
Javna sociologija, 17. 1. 2024. – 'Što je deglobalizacija?'
Objavljen znanstveni rad

Objavljen znanstveni rad

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković objavila je u suautorstvu s dr. sc. Sanjom Sekelj (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb) znanstveni rad pod naslovom „We all came from Soros: Continuities and Discontinuities in the Croatian Visual Arts Scene in the 1990s and 2000“  u međunarodnom časopisu Third Text (Taylor & Francis, Web of Science, Q2). U članku je primijenjena mrežna analiza kako bi se istražio razvoj vizualno-umjetničke scene u Hrvatskoj u razdoblju od 1994. do 2006. godine. Članak je proizašao iz projekta „Nova javna kultura i prostori društvenosti“ kojemu je nositelj bio Savez udruga Klubtura, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskoga socijalnog fonda na pozivu Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada. Sažetak članka dostupan je na poveznici.
 

Pročitaj više
Objavljen znanstveni rad
Šesti Otvoreni dan sociologije

Šesti Otvoreni dan sociologije

Odjel za sociologiju 18. i 19. prosinca 2023. godine organizira šesti Otvoreni dan sociologije. 
U ponedjeljak 18. prosinca održat će se izlaganja izvrsnih diplomskih radova s temama digitalne transformacije obrazovanja, rodnih stereotipa u obrazovanju, interakcijama na društvenim mrežama i beskućništvu. Program prvog dana zaključit će razgovor s alumnijima Pinijom Poljaković, Majom Šintić i Tijanom Privara. 
Za utorak je najavljeno predstavljanje projekta „Ranjivost i otpornost škola ususret i uslijed prirodnih katastrofa“ (voditeljica projekta prof. dr. sc. Karin Doolan). Program će zaokružiti dodjela pohvala najboljim studentima i promocija prvostupnika. 
Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.
Program
Brošura 
 

Pročitaj više
Šesti Otvoreni dan sociologije
CEEPUS mobilnost

CEEPUS mobilnost

Od 4. do 8. prosinca 2023. godine izv. prof. dr. sc. Valerija Barada je boravila na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani u Sloveniji, u sklopu Ceepus mobilnosti kroz mrežu "Sociology for Societies - Understanding socio-cultural changes in contemporary societies - Soc4Soc". Tijekom mobilnosti V. Barada je održala nekoliko predavanja na krovnu temu „Gendered roles, gender relations and social position of women in Croatia: conceptual framework, relevant data, comparative overview)“. Sudjelovala je i na dva sastanka oko unaprjeđenja suradnje između naše dvije institucije.

Pročitaj više
CEEPUS mobilnost
Održano predavanje

Održano predavanje

Prof. dr. sc. Karin Doolan boravila je od 28.-30. studenog 2023. u Tirani povodom konferencije „ARISE for Well-being – Improving the quality of educational experience by reducing the impact of inequalities“ koju je organizirala Mreža centara za obrazovne politike (NEPC). U okviru konferencije održala je pozvano predavanje pod naslovom „Post-disaster schools through the lens of organisational resilience: disruption and endurance“.

Pročitaj više
Održano predavanje
Novi ciklus Javne sociologije

Novi ciklus Javne sociologije

U suorganizaciji s Hrvatskim sociološkim društvom, Odjel za sociologiju je započeo novi ciklus Javne sociologije, 29.11. i to po prvi put u novoj SEP zgradi u kojoj Odjel radi od rujna ove godine. 
Ciklus je započeo s predavanjem „Gaza među nama: diskursi šutnje i otpora“ kojeg je održala dr.sc. Emina Bužinkić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, koja se kroz svoj znanstveni i aktivistički rad već dulje vrijeme bavi temama potreba i podrške civilnim žrtvama rata, pomoći izbjeglicama i uključivanjem azilanata u zajednicu. Trenutno je angažirana u građanskoj Inicijativi za slobodnu Palestinu. 
Osim vrijednih uvida u aktualni tijek mirovnih akcija, predavačica se analitički osvrnula na kolonijalnu isprepletenost Europe, Izraela i Palestine u kontekstu aktualnih konflikata, cenzura i otpora s naglaskom na važnost mogućnosti otvorenog i mirovnog dijaloga. 
Javna sociologija se nastavlja i u 2024. godini, a sljedeće predavanje održat će se u siječnju. 

Pročitaj više
Novi ciklus Javne sociologije
Predstavljanje rezultata

Predstavljanje rezultata

Izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo i izv. prof. dr. sc. Željka Tonković održali su javna predstavljanja rezultata istraživanja o kulturnim potrebama, navikama i potrošnji stanovnika Istarske županije. Predstavljanja su održana u Puli, Labinu i Pazinu 20. i 21. studenog 2023. Istraživanje je provedeno u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom u svrhu izrade županijske kulturne strategije. 

Pročitaj više
Predstavljanje rezultata
Sociološki forum

Sociološki forum

Prvi Sociološki forum u ovoj akademskoj godini održat će se u utorak, 14. 11., u učionici SEP-102, u ulici Šime Vitasovća 1.
Sociološki forum bavit će se pitanjem digitalnih dezinformacija, koje su prepoznate kao jedan od središnjih problema suvremenog društva. Kako nastaju digitalne dezinformacije i kako se šire? Tko ih plasira u javni prostor i s kojom svrhom? Koja je uloga novinara/fact-checkera u borbi protiv dezinformacija? Do odgovora na ova i druga pitanja pokušat ćemo doći kroz raspravu s Tajanom Broz i Petrom Vidovim iz Faktografa, prvog hrvatskog medija specijaliziranog za fact-checking.
Kroz stručnu radionicu, urednici portala Faktograf.hr razjasnit će zainteresiranim nastavnicima i studentima pojam dezinformacije te prikazati alate i procese kojima se dezinformacije podvrgavaju provjeri, kao i metode kojima se točne informacije komuniciraju s javnošću.
Svoj dolazak možete najaviti doc. dr. sc. Ivanu Puzeku na ipuzek@unizd.hr

Pročitaj više
Sociološki forum
124678910Last

Content