Odjel za sociologiju

Obavijesti

Sudjelovanje  na na poslijediplomskom kursu

Sudjelovanje na na poslijediplomskom kursu

Izv. prof. dr. sc. Valerija Barada i Luka Antonina, mag. soc. su od 9. do 14. svibnja 2022. godine sudjelovali na poslijediplomskom kursu na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku pod nazivom "Platformizacija kulturnog i audiovizualnog sektora u Europskoj Uniji: Nove politike za nove dionike". Valerija Barada je, uz to šta je suvoditeljica kursa, održala izlaganje "Redefining Gendered Labour: Traits of Feminized Work", dok je Luka Antonina u doktorskoj sesiji održao izlaganje prijedloga svoje doktorske disertacije pod nazivom "Film and Social Development: Dynamics of Modernization, Artistic Production and Social Reception Within the Field of Film Industry During the SFRY Period". Kurs je održan u sklopu projekta "Javne politike i platformizacija kulturnog i audio-vizualnog sektora" u kojemu je Odjel za sociologiju partner. Na kursu su sudjelovali predavači/ce i doktorandi/ce iz Francuske, Norveške, Irske, Danske, Kanade, Švedske, Španjolske, Češke i Hrvatske. Više o kursu na poveznici, a više o projektu na poveznici.

Pročitaj više
Sudjelovanje na na poslijediplomskom kursu
Gostujuće predavanje: Mrežna analiza u (digitalnoj) povijesti umjetnosti (dr. sc. Sanja Sekelj)

Gostujuće predavanje: Mrežna analiza u (digitalnoj) povijesti umjetnosti (dr. sc. Sanja Sekelj)

U sklopu izbornog kolegija Mrežna analiza na dvopredmetnom diplomskom studiju sociologije, u srijedu 18. svibnja s početkom u 14:00 dr. sc. Sanja Sekelj (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb) održat će gostujuće predavanje pod naslovom: „Mrežna analiza u (digitalnoj) povijesti umjetnosti“.

Predavanje će se održati preko platforme Zoom, na sljedećoj poveznici.
 

Pročitaj više
Gostujuće predavanje: Mrežna analiza u (digitalnoj) povijesti umjetnosti (dr. sc. Sanja Sekelj)
Održana predavanja

Održana predavanja

Prof. dr. sc. Saša Božić održao je 9. svibnja predavanje "Being and Belonging in Transnational Social Spaces: The Role of (Social) Media", a doc. dr. sc. Krešimir Krolo održao predavanje ''Tastes, Values, and Algorithms: Understanding the Logical of Social Divisions in the Age of Platform Societies'' na međunarodnom poslijediplomskom tečaju Divided Societies: Myths and Media koji  se od 8.-15. svibnja održava u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku.

Tečaj se održava 23. put u IUC Dubrovnik, a redovito okuplja znanstvenike, profesore i doktorske studente iz Europske unije, zemalja jugoistočne Europe, SAD-a i Kanade. Od 2010. godine prof. dr. sc. Saša Božić je organizacijski direktor međunarodnog tečaja Divided Societies.

Pročitaj više
Održana predavanja
Prijava projekata

Prijava projekata

Izv.prof.dr.sc. Karin Doolan sudjelovala je ispred Odjela za sociologiju u prijavi dvaju projekata na međunarodnim pozivima za projektno financiranje. 
Projekt „The Cartography of the Political Novel in Europe“ prijavljen je na natječaj Horizon-CL2-2022-Heritage-01. Koordinator predloženog projekta je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a uz Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru na prijavi projekta sudjelovali su i Sveučilište u Cambridgeu, Sveučilište u Brightonu te Sveučilište Adama Mickiewiza u Poznanu. 
Projekt „Expanding the network of Inclusion, Diversity, Equity and Access (IDEA) practitioners in higher education through institutional capacity building“ prijavljen je na natječaj Erasmus + (KA2020-HED – Cooperation partnerships in higher education). Nositelj projekta je Erasmus Sveučilište u Rotterdamu, a uz Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru u prijavi su sudjelovali i Sveučilište u Ljubljani, University College Dublin te Sveučilište u Beogradu. 
 

Pročitaj više
Prijava projekata
Sudjelovanje na tematskoj raspravi

Sudjelovanje na tematskoj raspravi

U petak 29.4.2021. izv. prof. dr. sc. Valerija Barada i Jasna Račić, mag. soc. sudjelovale su na tematskoj raspravi “Ostvarivanje ravnopravnosti spolova – usklađivanje privatnog i poslovnog života” koju je u Osijeku organizirala Ženska udruga "IZVOR" u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.
Na raspravi su predstavljeni preliminarni rezultati istraživanja provedenog u sklopu projekta "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene" s posebnim fokusom na kućanske poslove, brigu o djeci i plaćeni rad roditelja maloljetne djece.
 

Pročitaj više
Sudjelovanje na tematskoj raspravi
Ciklus Javne sociologije

Ciklus Javne sociologije

U četvrtak, 28. travnja 2022. s početkom u 18 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, u formi javne tribine i zajedničke diskusije, bit će predstavljeni nalazi i glavni teorijski argumenti nedavno objavljene knjige „The Political Economy of Digital Monopolies: Contradictions and Alternatives to Data Commodification“ autora: Paška Bilića, Tonija Pruga i Mislava Žitka.

Na tribini sudjeluju autori: dr. sc. Paško Bilić (Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb), dr. sc. Toni Prug (Odsjek za kulturalne studije, Filozofski fakultet, Rijeka), dr. sc. Mislav Žitko (Odsjek za filozofiju, Filozofski fakultet, Zagreb).

Događanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija – Javna sociologija, u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, a raspravu moderira doc. dr. sc. Krešimir Krolo (Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru).

Pročitaj više
Ciklus Javne sociologije
Međunarodno predavanje – prof. dr. sc. Mikea Featherstonea

Međunarodno predavanje – prof. dr. sc. Mikea Featherstonea

Prof. dr. sc. Mike Featherstone (Goldsmiths, University of London, UK) održat će gostujuće predavanje pod nazivom The Body in Consumer Culture: Image, Transformation and Affect u okviru kolegija Tijelo i društvo na Odjelu za sociologiju u srijedu 27. travnja  s početkom u 11 sati putem zoom platforme.
Predavanje je dio obavezne nastave u kolegiju Tijelo i društvo na drugoj godini diplomskog studija te izborne nastave u okviru kolegija Kulturna teorija na trećoj godini preddiplomskog studija sociologije.
Predavanju mogu prisustvovati i drugi zainteresirani studenti/ce i nastavnici/e Sveučilišta u Zadru koji svoje sudjelovanje trebaju prijaviti organizatorici predavanja doc. dr. sc. Željki Zdravković na zzdravko@unizd.hr. Poveznica na zoom će biti dostupna nakon prijave.

 

Pročitaj više
Međunarodno predavanje – prof. dr. sc. Mikea Featherstonea
First910111214161718Last