Odjel za sociologiju
Gostujuće predavanje na Odjelu za sociologiju – prof. dr. sc. Nadya Jaworsky

Gostujuće predavanje na Odjelu za sociologiju – prof. dr. sc. Nadya Jaworsky

Odjel za sociologiju poziva vas na predavanje ''Decolonizing, decentering, and deracializing: A critical cultural sociology of migration'' koje će održati prof. dr. sc. Bernadette Nadya Jaworsky (Odjel za sociologiju Sveučilišta Masaryk u Brnu), u četvrtak 2. 11. 2023. u 18 sati, u zgradi SEP (učionica 102).  Predavanje je namijenjeno svim zainteresiranim studentima i studenticama kao i široj akademskoj javnosti.
Profesorica Bernadette Nadya Jaworsky dolazi s Odjela za sociologiju Sveučilišta Masaryk u Brnu gdje je je voditeljica Centra za kulturnu sociologiju migracija, a suradnica je i Centra za kulturnu sociologiju na Sveučilištu Yale.
Tijekom svog studijskog boravka, profesorica Jaworsky će održati konzultacije za studente diplomskog i doktorskog studija, u sljedećim terminima (soba 111, zgrada SEP): ponedjeljak, 30. 10. i utorak, 31. 10. 2023. od 9:30 do 12:30 sati i od 14:00 do 17:00 sati i petak, 3. 11. 2023. od 9:30 do 12:30 sati.
 

Pročitaj više
Gostujuće predavanje na Odjelu za sociologiju – prof. dr. sc. Nadya Jaworsky
Izlaganja na završnoj konferenciji projekta

Izlaganja na završnoj konferenciji projekta

Istraživački tim s Odjela za sociologiju, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Valerije Barade, je u ponedjeljak, 23. 10. 2023. u Zagrebu održao 4 izlaganja na završnoj konferenciji projekta "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene". 
Izlaganja su održali: 1. Valerija Barada i Ivan Puzek "Kućanski rad i kognitivno-emocionalno upravljanje kućanstvom"; 2. Blanka Čop, Marija Šarić i Željka Zdravković "Muškarci i žene u Hrvatskoj: napetosti između radne i obiteljske uloge"; 3. Sara Čović i Pavao Parunov "Uloga javnih usluga skrbi i obrazovanja djece u usklađivanju obiteljskih i poslovnih obaveza"; 4. Željka Zdravković: "Životni uvjeti mladih u Hrvatskoj: rad, stanovanje i obitelj". 
Više o konferenciji

Pročitaj više
Izlaganja na završnoj konferenciji projekta
Objavljen tematski broj

Objavljen tematski broj

U sklopu novog broja časopisa Sociologija i prostor objavljen je tematski broj „Nova javna kultura i prostori društvenosti“ koji je uredila izv. prof. dr. sc. Željka Tonković. Tematski broj donosi tri znanstvena rada koja se temelje na rezultatima istraživanja koja su provedena u sklopu istoimenog projekta kojemu je nositelj bio Savez udruga Klubtura.  
Unutar tematskog broja objavljen je izvorni znanstveni rad koji potpisuju dr. sc. Ana Žuvela (Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb) i izv. prof. dr. sc. Željka Tonković, pod naslovom „Između strukturnih ograničenja i razvojnih mogućnosti: studija slučaja kulturnih centara u Republici Hrvatskoj“ te prikaz knjige „Kultura (bez) zajednice: prema društveno-kulturnom centru u Zadru“ izv. prof. dr. sc. Željke Tonković, izv. prof. dr. sc. Krešimira Krole i dr. sc. Ane Žuvele, a koji je napisao Luka Antonina, mag. soc. Cijeli tematski broj dostupan je preko poveznice.
 

Pročitaj više
Objavljen tematski broj
Objavljen znanstveni rad

Objavljen znanstveni rad

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković, izv. prof. dr. sc. Sven Marcelić i izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo objavili su izvorni znanstveni rad „Tko su mladi volonteri? Uloga vrijednosti i političke participacije u objašnjenju volonterske motivacije“ u novom broju časopisa Sociologija i prostor. Članak donosi rezultate anketnog istraživanja provedenog na uzorku mladih volontera iz cijele Hrvatske (N = 314) te je dostupan preko poveznice
 

Pročitaj više
Objavljen znanstveni rad
Tužna vijest

Tužna vijest

Duboko potreseni tužnom viješću, obavještavamo studente i studentice, kolegice i kolege da nas je, u ponedjeljak 17. listopada 2023. god.,napustio profesor Vjeran Katunarić.
Nedostaju nam riječi kojima možemo izraziti koliko je dragi profesor ostavio traga na svakome tko je imao priliku slušati njegova predavanja, čitati njegove knjige i tekstove ili neformalno razgovarati o sociologiji, umjetnosti, filozofiji, književnosti, političko-ekonomskim odnosima u svijetu...
Njegova erudicija i blagost će nam neizmjerno nedostajati.

Posljednji ispraćaj profesora Katunarića je u četvrtak, 19. listopada 2023. godine na Gradskom groblju u Zadru u 14,00 sati.
Komemoracija će se održati naknadno.
 

Pročitaj više
Tužna vijest
Studijsko putovanje u Lisabonu

Studijsko putovanje u Lisabonu

U sklopu projekta "Činjenice o klimatskoj krizi  - klima.faktograf.hr" kojeg u partnerstvu provode Faktograf.hr – udruga za informiranu javnost kao nositelj i Sveučilište u Zadru (Odjel za sociologiju) kao projektni partner,  organizirano je studijsko putovanje u Lisabonu od 10. do 13. listopada. Sudjelovali su Ana Benačić, Tajana Broz, Matea Grgurinović, Petar Vidov, Melita Vrsaljko i Ivana Živković iz Faktografa i Sara Čović s Odjela za sociologiju.
Projektni tim se sastao s uredništvom prvog fact-checking portala u Portugalu Poligrafo, članovima podcasta za istraživačko novinarstvo Fumaça i predstavnicima mreže DYPALL (Developing Youth Participation at Local Level). Projektni tim je prisustvovao i konferenciji “News Impact Summit: Elevating Climate Journalism” koju organizira Europski novinarski centar (EJC)."
 

Pročitaj više
Studijsko putovanje u Lisabonu
Sudjelovanje na simpoziju

Sudjelovanje na simpoziju

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković sudjelovala je na Prvom simpoziju nacionalne platforme Novi naručitelji s izlaganjem „Kulturna demokracija i novi pristupi upravljanja u Hrvatskoj – Primjeri društveno-kulturnih centara“. Simpozij se održao u Centru kulture na Peščenici – KNAP od 12. do 14. listopada 2023. te je okupio brojne stručnjake i predstavnike udruga civilnog društva. Više informacija o simpoziju i platformi Novi naručitelji preko sljedeće poveznice.

Pročitaj više
Sudjelovanje na simpoziju

Content