Department of Sociology
Održana izlaganja

Održana izlaganja

Prof. dr. sc. Karin Doolan je 1. rujna 2023. godine u okviru konferencije Planet, People, Care: It Spells Degrowth održala plenarno izlaganje The state, class inequalities, and their affective reverberations: considerations for a degrowth transition.
Više o izlaganju i konferenciji na poveznici.

Od 22. kolovoza do 25. kolovoza 2023. godine prof.dr.sc. Karin Doolan boravila je u Škotskoj u Glasgowu gdje je održala izlaganje u okviru godišnje konferencije European Consortium of Educational Resarchers The Value of Diversity in Education and Educational Research. Izlaganje, naslova Disruptions, Continuities, Reinventions: Post-Disaster Schools Through the Lens of Organisational Resilience proizlazi iz istraživačkog rada na sveučilišnom projektu „Ranjivost i otpornost škola ususret i uslijed prirodnih katastrofa“.
Više o konferenciji
 

Pročitaj više
Održana izlaganja
Pohađanje ljetne škole

Pohađanje ljetne škole

Od 17. srpnja do 4. kolovoza asistentica Sara Čović, mag. soc. boravila je u Beču gdje je pohađala ljetnu školu „Alternative Economic and Monetary Systems“ koju organiziraju OeAD student housing, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (BOKU) i predstavnici organizacije Economy for the Common Good. Kroz brojna predavanja i radionice poticalo se bolje razumijevanje međuovisnosti društva, ekonomije, monetarnog sistema, okoliša i klime dok je poseban fokus bio postavljen na predstavljanje alternativnih pristupa i ideja za održiviju budućnost.

Više na poveznici

Pročitaj više
Pohađanje ljetne škole
Sudjelovanje na predstavljanju rezultata istraživanja

Sudjelovanje na predstavljanju rezultata istraživanja

Izv. prof. dr. sc. Valerija Barada je u srijedu, 12. srpnja sudjelovala na online predstavljanju rezultata istraživanja "Ispitivanje javnog mnijenja i potreba roditelja maloljetne djece" te Smjernica za javne politike za usklađivanje privatnog i poslovnog života. Predstavljanje je održano u sklopu aktivnosti na projektu "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene", a organizirale su ga nositeljice projekta udruga B.a.B.e. Na predstavljanju su uz ostale članice mreže "4. smjena - Nevidljivi rad", sudjelovali predstavnici i predstavnice državnih i javnih tijela te jedinica lokalne uprave i samouprave. 

Pročitaj više
Sudjelovanje na predstavljanju rezultata istraživanja
Sudjelovanje na kolokviju u EGOS organizaciji

Sudjelovanje na kolokviju u EGOS organizaciji

Dr. sc. Marija Šarić sudjelovala je na 39. kolokviju kojeg organizira European Group for Organizational Studies (EGOS). Krovna tema kolokvija bila je „Organizing for the Good Life: Between Legacy and Imagination“, a unutar nje se održavalo preko 50 podtema koje su fokus stavile na različite aspekte organizacije, rada i radnih odnosa. Marija je sudjelovala u podtemi koja se bavila etikom njege i skrbi i izložila rad pod nazivom „Who am I to you: migrant caregivers’ work experiences in the private household“, koji je proizašao iz nalaza njezinog doktorskog rada. Kolokvij se ove godine održavao na Sveučilištu Cagliari, u Italiji i na daljinu, u razdoblju od 6. – 8. srpnja 2023.   
Program izlaganja i više informacija o podtemi nalazi se na poveznici

Pročitaj više
Sudjelovanje na kolokviju u EGOS organizaciji
Sudjelovanje na kongresu

Sudjelovanje na kongresu

U Rennesu se održava 39. bianualni kongres Europskog udruženja za ruralnu sociologiju, na temu „Kriza i budućnost ruralnih područja“. Na kongresu sudjeluje doc.dr.sc. Dražen Cepić s priopćenjem “Resilience factors of small-scale fisheries in Croatia: livelihood diversification, family, and modes of association” koji izlaže u suautorstvu s doc.dr.sc. Brankom Ančićem s Instituta za društvena istraživanja. Rad je baziran na podacima s HRZZ projekta „Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima“.  
Program je dostupan na poveznici

 

Pročitaj više
Sudjelovanje na kongresu
Izlaganje na međunarodnoj konferenciji

Izlaganje na međunarodnoj konferenciji

Ovaj tjedan u Amsterdamu se održava konferencija MARE Conference People & the Sea XII na temu „Blue Fear: navigating ecological, social and existential anxieties during the Anthropocene“. Na konferenciji izlažu naši docenti Dražen Cepić i Ivan Puzek s predavanjem „Power and precarity in Croatian large-scale fisheries: working conditions, health, identities“ u kojem izlažu podatke s HRZZ projekta „Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima“. Više na poveznici

Pročitaj više
Izlaganje na međunarodnoj konferenciji
Pozvano izlaganje

Pozvano izlaganje

Prof. dr. sc. Saša Božić održao je 20.6. pozvano izlaganje pod naslovom "Social Space of the Hyper City: Lessons from Transnational Spatial Reconfiguration", na međunarodnoj konferenciji "Hypercity" koja se održala u Pescari, Italija i on-line. Konferencija je posvećena konceptu hipergrada (hypercity) koji se razvija pluri-lokalno i transnacionalno, a ne samo teritorijalno kao megagrad ili megalopolis. Također se raspravljalo o povezanosti dosadašnjih koncepata grada ("smart city" i "information city") s konceptom hipergrada te o mogućnosti razvitka sličnih prostornih aranžmana u jadranskoj regiji.

Pročitaj više
Pozvano izlaganje
Održano izlaganje

Održano izlaganje

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković održala je izlaganje pod naslovom “Blame it on the system? Class inequalities and values in Croatian society“ na tematskoj konferenciji “Effort and Social Inequality” Europskog konzorcija za sociološka istraživanja (ECSR). Konferencija je održana u Madridu od 14. do 16. lipnja 2023., u organizaciji Carlos III-Juan March Institute of Social Sciences. Cjeloviti program konferencije dostupan je ovdje.

Pročitaj više
Održano izlaganje
Sudjelovanje u projektu

Sudjelovanje u projektu

Izv. prof. dr. sc. Valerija Barada i mr. sc. Nensi Segarić, v. pred. sudjelovale su u prvom susretu s ruralnim ženama u sklopu projekta Gras Ceiling u petak, 16. 6. 2023. godine u Šibeniku. Cilj projekta je kroz tzv. living lab-ove osnažiti žene na selu i povećati broj socio-ekoloških inovacija koje vode žene u poljoprivredi, ruralnom gospodarstvu i ruralnim zajednicama. Žive laboratorije čine žene inovatorice iz ruralnih područja ili poljoprivrednih organizacija (OPG-ova, obrta, udruga, zadruga, LAG-ova i dr.), kojima se pridružuju lokalni dionicu iz javnog i civilnog sektora. Izv. prof. dr. sc. Barada i mr. sc. Segarić su sudjelovale kao stručnjakinje koje se bave sociologijom žena i rada, te sociologijom okoliša i lokalnih zajednica. Projektu su se priključile na poziv kolegica s Zavoda za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a koje vode hrvatsku dionicu projekta. Više o projektu.

Pročitaj više
Sudjelovanje u projektu
Održano predavanje

Održano predavanje

Prof. dr. sc. Saša Božić održao je 16.6. predavanje "What happened to 'Transnation'? Sustainability of ethno-political configurations across the borders of nation-states", a doktorandice Međunarodnog združenog doktorskog studija Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja (Sveučilište u Zadru i Sveučilište u Teramu) Ana Depope i Antonia Huserik su održale izlaganja “Nationalism, Race, Ethnicity and Population Health” i “Nationalism and Gender Based Violence” na međunarodnoj doktorskoj ljetnoj školi "Nations and Nationalisms in the Contemporary World", u organizaciji Odjela za sociologiju i ASEN-a (The Association for the Study of Ethnicity and Nationalism) koja se održava na Sveučilištu u Zadru 12.-17.6.

Pročitaj više
Održano predavanje
124678910Last

Content