Department of Sociology
Objavljen znanstveni rad

Objavljen znanstveni rad

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković objavila je u suautorstvu s dr. sc. Sanjom Sekelj (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb) znanstveni rad pod naslovom „We all came from Soros: Continuities and Discontinuities in the Croatian Visual Arts Scene in the 1990s and 2000“  u međunarodnom časopisu Third Text (Taylor & Francis, Web of Science, Q2). U članku je primijenjena mrežna analiza kako bi se istražio razvoj vizualno-umjetničke scene u Hrvatskoj u razdoblju od 1994. do 2006. godine. Članak je proizašao iz projekta „Nova javna kultura i prostori društvenosti“ kojemu je nositelj bio Savez udruga Klubtura, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskoga socijalnog fonda na pozivu Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada. Sažetak članka dostupan je na poveznici.
 

Pročitaj više
Objavljen znanstveni rad
Šesti Otvoreni dan sociologije

Šesti Otvoreni dan sociologije

Odjel za sociologiju 18. i 19. prosinca 2023. godine organizira šesti Otvoreni dan sociologije. 
U ponedjeljak 18. prosinca održat će se izlaganja izvrsnih diplomskih radova s temama digitalne transformacije obrazovanja, rodnih stereotipa u obrazovanju, interakcijama na društvenim mrežama i beskućništvu. Program prvog dana zaključit će razgovor s alumnijima Pinijom Poljaković, Majom Šintić i Tijanom Privara. 
Za utorak je najavljeno predstavljanje projekta „Ranjivost i otpornost škola ususret i uslijed prirodnih katastrofa“ (voditeljica projekta prof. dr. sc. Karin Doolan). Program će zaokružiti dodjela pohvala najboljim studentima i promocija prvostupnika. 
Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.
Program
Brošura 
 

Pročitaj više
Šesti Otvoreni dan sociologije
CEEPUS mobilnost

CEEPUS mobilnost

Od 4. do 8. prosinca 2023. godine izv. prof. dr. sc. Valerija Barada je boravila na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani u Sloveniji, u sklopu Ceepus mobilnosti kroz mrežu "Sociology for Societies - Understanding socio-cultural changes in contemporary societies - Soc4Soc". Tijekom mobilnosti V. Barada je održala nekoliko predavanja na krovnu temu „Gendered roles, gender relations and social position of women in Croatia: conceptual framework, relevant data, comparative overview)“. Sudjelovala je i na dva sastanka oko unaprjeđenja suradnje između naše dvije institucije.

Pročitaj više
CEEPUS mobilnost
Održano predavanje

Održano predavanje

Prof. dr. sc. Karin Doolan boravila je od 28.-30. studenog 2023. u Tirani povodom konferencije „ARISE for Well-being – Improving the quality of educational experience by reducing the impact of inequalities“ koju je organizirala Mreža centara za obrazovne politike (NEPC). U okviru konferencije održala je pozvano predavanje pod naslovom „Post-disaster schools through the lens of organisational resilience: disruption and endurance“.

Pročitaj više
Održano predavanje
Novi ciklus Javne sociologije

Novi ciklus Javne sociologije

U suorganizaciji s Hrvatskim sociološkim društvom, Odjel za sociologiju je započeo novi ciklus Javne sociologije, 29.11. i to po prvi put u novoj SEP zgradi u kojoj Odjel radi od rujna ove godine. 
Ciklus je započeo s predavanjem „Gaza među nama: diskursi šutnje i otpora“ kojeg je održala dr.sc. Emina Bužinkić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, koja se kroz svoj znanstveni i aktivistički rad već dulje vrijeme bavi temama potreba i podrške civilnim žrtvama rata, pomoći izbjeglicama i uključivanjem azilanata u zajednicu. Trenutno je angažirana u građanskoj Inicijativi za slobodnu Palestinu. 
Osim vrijednih uvida u aktualni tijek mirovnih akcija, predavačica se analitički osvrnula na kolonijalnu isprepletenost Europe, Izraela i Palestine u kontekstu aktualnih konflikata, cenzura i otpora s naglaskom na važnost mogućnosti otvorenog i mirovnog dijaloga. 
Javna sociologija se nastavlja i u 2024. godini, a sljedeće predavanje održat će se u siječnju. 

Pročitaj više
Novi ciklus Javne sociologije
Predstavljanje rezultata

Predstavljanje rezultata

Izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo i izv. prof. dr. sc. Željka Tonković održali su javna predstavljanja rezultata istraživanja o kulturnim potrebama, navikama i potrošnji stanovnika Istarske županije. Predstavljanja su održana u Puli, Labinu i Pazinu 20. i 21. studenog 2023. Istraživanje je provedeno u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom u svrhu izrade županijske kulturne strategije. 

Pročitaj više
Predstavljanje rezultata
Sociološki forum

Sociološki forum

Prvi Sociološki forum u ovoj akademskoj godini održat će se u utorak, 14. 11., u učionici SEP-102, u ulici Šime Vitasovća 1.
Sociološki forum bavit će se pitanjem digitalnih dezinformacija, koje su prepoznate kao jedan od središnjih problema suvremenog društva. Kako nastaju digitalne dezinformacije i kako se šire? Tko ih plasira u javni prostor i s kojom svrhom? Koja je uloga novinara/fact-checkera u borbi protiv dezinformacija? Do odgovora na ova i druga pitanja pokušat ćemo doći kroz raspravu s Tajanom Broz i Petrom Vidovim iz Faktografa, prvog hrvatskog medija specijaliziranog za fact-checking.
Kroz stručnu radionicu, urednici portala Faktograf.hr razjasnit će zainteresiranim nastavnicima i studentima pojam dezinformacije te prikazati alate i procese kojima se dezinformacije podvrgavaju provjeri, kao i metode kojima se točne informacije komuniciraju s javnošću.
Svoj dolazak možete najaviti doc. dr. sc. Ivanu Puzeku na ipuzek@unizd.hr

Pročitaj više
Sociološki forum
Komemoracija za profesora Vjerana Katunarića

Komemoracija za profesora Vjerana Katunarića

Komemoracija za  prof. dr. sc. Vjerana Katunarića održat će se u ponedjeljak, 13. studenog 2023. u u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV. br. 2, 2. kat), s početkom u 16.00 sati.
O životu i radu prof. dr. sc. Vjerana Katunarića govorit će njegove kolegice i kolege te suradnice i suradnici s kojima je radio na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru te na kulturnoj sceni u Zadru.
Dodatna komemoracija će se održati u Zagrebu u ponedjeljak, 4. prosinca 2023., o čemu će detalji biti objavljeni naknadno.
 

Pročitaj više
Komemoracija za profesora Vjerana Katunarića
CEEPUS mobilnost

CEEPUS mobilnost

Od 30. listopada do 5. studenog izv. prof. dr. sc. Željka Tonković boravila je na Sveučilištu Masaryk u Brnu (Masaryk University). Mobilnost je ostvarena unutar CEEPUS mreže “Sociology for Societies – Understanding socio-cultural changes in contemporary society”. Za vrijeme boravka u Brnu, Željka Tonković je sudjelovala u izvedbi kolegija Globalization and its challenges čiji je nositelj prof. dr. sc. Csaba Szalo te je održala izlaganje u sklopu odjelnog seminara na temu kulturne potrošnje i društvenih nejednakosti. 
 

Pročitaj više
CEEPUS mobilnost
Sudjelovalovanje u akademskom programu

Sudjelovalovanje u akademskom programu

Studenti i studentice međunarodnog doktorskog studija Sociologija regionalnog i lokalnog razvoja, koji izvode Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru i Odsjek za komunikacijske znanosti Sveučilišta u Teramu, zajedno s izv. prof. dr. sc. Svenom Marcelićem i prof. dr. sc. Karin Doolan, sudjelovali su u akademskom programu "The Social Space of the Sea. Development, Environment and Culture in the Adriatic-Ionian Region" koji se uz podršku ERASMUS+ BIP programa financiranja održao u Teramu od 26.-31. listopada 2023.

Pročitaj više
Sudjelovalovanje u akademskom programu
245678910Last

Content