Odjel za sociologiju
Predavanje u okviru Festivala znanosti

Predavanje u okviru Festivala znanosti

U srijedu, 26. travnja, na Odjelu za sociologiju se održalo predavanje naslova "Ribanje i ribarsko prigovaranje u sociološkim istraživanjima" koje je organizirano u sklopu Festivala znanosti na temu "Priroda i društvo". Festival se održava na raznim lokacijama od 24. - 29. travnja 2023. 
Doc. dr. sc. Dražen Cepić, izv. prof. dr. sc. Sven Marcelić, Mislav Škacan, mag. soc. i doc. dr. sc. Ivan Puzek prezentirali su rezultate istraživanja dobivene kroz projekt „Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima“, koji se, pod financiranjem Hrvatske zaklade za znanost, provodi na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Predavači su pojasnili specifičnosti raznih kategorija ribarstva i ribolova na Jadranu te govorili o temama koje se istražuju u projektu, kao što su: tko su sve ribari danas u Hrvatskoj i kako žive te kako gledaju na očuvanje riba i okoliša te na postojanje krivolovnih praksi. 

Pročitaj više
Predavanje u okviru Festivala znanosti
Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji

Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji

Doc. dr. sc. Željka Zdravković, Blanka Čop, mag. soc. i dr. sc. Marija Šarić sudjelovale su na 41. International Labour Process Conference: „Fair and decent work in a Global Economy?“ s izlaganjem „The influence of working conditions and household organization on work-family conflict among working parents in Croatia“.  U izlaganju su predstavile dio rezultata kvantitativnog istraživanja provedenog u okviru projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene“, financiranog iz Europskog socijalnog fonda. 
Konferencija se odvijala u razdoblju od 12. - 14. travnja 2023. na Sveučilištu Strathclyde, Glasgow, UK, i na daljinu.

Više o konferenciji 
 

Pročitaj više
Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji
Promocija knjige

Promocija knjige

U utorak 18. travnja, s početkom u 12:00, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Stari kampus) održat će se promocija knjige "Kultura (bez) zajednice: prema društveno-kulturnom centru u Zadru" koju potpisuju izv. prof. dr. sc. Željka Tonković i izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju te dr. sc. Ana Žuvela (Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb). Uz autore, knjigu će predstaviti i recenzentica izv. prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci). 
 

Pročitaj više
Promocija knjige