Odjel za sociologiju
Nastavak projekta IDEA-net

Nastavak projekta IDEA-net

Projekt IDEA-net ("Expanding the network of Inclusion, Diversity, Equity and Access practitioners in higher education through institutional capacity building") se nastavio trećim sastankom projektnog konzorcija na Erasmus sveučilištu u Rotterdamu te u organizaciji sveučilišnog IDEA centra. Suradnici na projektu s Odjela za sociologiju su izv. prof. dr. sc. Karin Doolan i Pavao Parunov, mag.soc., koji su 31. siječnja i 1. veljače 2024. sudjelovali na sastanku. 
Projektni tim je u 2023. dovršio prikupljanje slučajeva dobrih praksi s ciljem izrade online repozitorija dobrih praksi te je dovršio i rad na vodiču za visokoobrazovne institucije koje žele unaprijediti svoje prakse inkluzivnosti. U 2024., projektni tim nastavlja rad na organizaciji webinara za relevantne dionike i izgradnji zajednice dionika u području inkluzivnosti visokog obrazovanja. 
Sveučilište u Zadru je partner na projektu, zajedno sa Sveučilištem u Ljubljani, University College Dublin, Sveučilištem u Beogradu, Knowledge Innovation Centre s Malte i nositeljem projekta Erasmus Sveučilište u Rotterdamu. Više o projektu možete saznati na poveznici.
 

Pročitaj više
Nastavak projekta IDEA-net
Objavljen prikaz knjige

Objavljen prikaz knjige

U novom broju časopisa Socijalna ekologija, asistentica na Odjelu za sociologiju Sara Čović, mag. soc. objavila je prikaz knjige "Earth for All - A Survival Guide for Humanity", autora Sandrine Dixson-Declève, Owena Gaffneyja, Jayati Ghosh, Jørgena Randersa, Johana Rockströma i Pera Espena Stoknesa. Knjiga se nastavlja na teoriju, metodologiju i utjecaj knjige "The Limits to Growth" te pokušava dočarati više ili manje optimistične vizije budućnosti. Veći dio knjige posvećen je mogućnostima za uspostavu optimistične perspektive za 2100. godinu koje su vođene smjernicama ekonomskog modela krafne i globalnih ciljeva održivog razvoja. Prikaz je dostupan na poveznici

Pročitaj više
Objavljen prikaz knjige
Objavljeni rad u novom broju Socijalne ekologije

Objavljeni rad u novom broju Socijalne ekologije

Studentica diplomskog studija sociologije, etnologije i antropologije Karolina Štefok i doc. dr. sc. Ivan Puzek objavili su izvorni znanstveni rad pod naslovom „Uloge, odnosi i djelovanje mladih unutar obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova) u Općini Vidovec“ u novom broju časopisa Socijalna ekologija. Članak na temelju istraživanja provedenog u sklopu izrade završnog rada problematizira binarnost životnih odabira mladih koji se nalaze između uloga pomagača i nasljednika unutar OPG-a svojih roditelja. U radu se ukazuje na isprepletenost obiteljskih i radnih odnosa u OPG-u, a na temelju kojih se mogu raspoznati različiti odnosi moći, identitetski konflikti mladih i važnost međugeneracijskog prijenosa i reprodukcije. Rad je dostupan na poveznici.

Pročitaj više
Objavljeni rad u novom broju Socijalne ekologije