Odjel za sociologiju
Objavljen znanstveni rad

Objavljen znanstveni rad

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković i Ema Bašić, mag. soc. (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni centar Gospić) objavile su znanstveni rad pod naslovom “It’s actually a job you are married to”. Work Experiences of Tattoo Artists in Croatia, u novom broju časopisa Etnološka tribina. Članak je dostupan preko poveznice.
 

Pročitaj više
Objavljen znanstveni rad
Otvoreni dan sociologije 2022./2023.

Otvoreni dan sociologije 2022./2023.

Odjel za sociologiju 19. i 20. prosinca 2022. godine organizira peti Otvoreni dan sociologije koji će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
U ponedjeljak, nakon promocije prvostupnika i dodjele pohvala najboljim studentima, slijedi razgovor s Jan Marie Fritz, PH.D. (University of Cincinnati, University of Johannesburg) o karijerama u kliničkoj i primijenjenoj sociologiji. Program prvog dana zaključit će razgovor s alumnijima Kristinom Krstić (Strukovna škola Vice Vlatkovića), Antonellom Kuzmom (@roditeljisasvrhom) i Petrom Sinovčić (Udruga Domine).
Za utorak je najavljeno predstavljanje projekta „Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene” koji pokazuje s kakvim se prilikama u kontekstu rada i skrbi susreću obitelji s maloljetnom djecom u Hrvatskoj. Program će zaokružiti izlaganja izvrsnih diplomskih radova s temama kvalitete života, mentalnog zdravlja u visokom obrazovanju i identiteta djece branitelja Domovinskog rata.
Pozivamo zainteresirane studente i studentice, kao i nastavnike i nastavnice da nam se pridruže.
Program 

Pročitaj više
Otvoreni dan sociologije 2022./2023.
CEEPUS – Nastavna mobilnost

CEEPUS – Nastavna mobilnost

U sklopu CEEPUS mreže “Sociology for Societies – Understanding socio-cultural changes in contemporary society”, asistent, Pavao Parunov, boravio je od 5. do 11. prosinca na Odjelu za sociologiju na Fakultetu za društvene studije pri Masaryk sveučilištu u Brnu. Pavao je na Odjelu ostvario nastavnu mobilnost te je uz mentorstvo doc.dr.sc. Radima Marade sudjelovao u izvedbi nastave na diplomskom studiju sociologije na kolegijima “Current Themes in Sociology” i “Contemporary Cultural Sociology.
 

Pročitaj više
CEEPUS – Nastavna mobilnost
Studentsko sudjelovanje

Studentsko sudjelovanje

Studentice Jelena Žunić i Anja Rudan sudjelovale su u intenzivnom događaju u trajanju od 3 dana od 24. studenog do 26. studenog pod nazivom Otpornost zajednice: Prema izgradnji zajedničke budućnosti, koje se bavilo participativnim praksama zajednice u kontekstu izgradnje tj. spekulacija o budućnosti. Sve aktivnosti odvijale su se na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Neki od gostiju radionice bili su Dash N’ Dem (Dash Macdonald i Demitrios Kargotis), dizajnerska “akcijska grupa“ iz Velike Britanije, Ana Jeinić, nezavisna istraživačica u području arhitekture, edukatorica i kuratorica iz Austrije i Bosne i Hercegovine, Sara Božanić, transmedijska dizajnerica, strateg i edukatorica iz Slovenije, Oleg Morović iz prostora za urbanu kulturu Kasarna iz Fažane; Irena Borovina iz društvenog centra udruge Vestigium iz Vrbana te Dinko Peračić i Miranda Veljačić iz Platforme 9.81. Domen Fras s ljubljanske Akademija likovne umjetnosti i dizajna. Cijelom radionicom koordinirali su nastavnici Ivica Mitrović i Oleg Šuran. 

Pročitaj više
Studentsko sudjelovanje