Odjel za sociologiju
Objavljen članak

Objavljen članak

Izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo, izv. prof. dr. sc. Željka Tonković i doc. dr. sc. Dina Vozab objavili su članak „Between Breaking Bad and Big Brother: Social Class and Television Preferences in Croatia“ u znanstvenom časopisu Sociological Research Online (Sage journals, Web of Science, Q2). Objavljeni rad  je proizašao iz analize anketnih podataka u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) pod brojem UIP-2014-09-3134, voditeljice prof. dr.sc. Karin Doolan s Odjela za sociologiju, Sveučilišta u Zadru. 
Članak se nalazi na sljedećoj poveznici.

Pročitaj više
Objavljen članak
Javna sociologija, 17. 1. 2024. – 'Što je deglobalizacija?'

Javna sociologija, 17. 1. 2024. – 'Što je deglobalizacija?'

Pandemija bolesti COVID-19 i rat u Ukrajini identificirani su kao treći i četvrti veliki šok ovog stoljeća nakon terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11.9.2001. i velike recesije 2009., zbog čega neki autori već govore o pobjedi nativizma, populizma i „renacionalizacije“ nad međunarodnom ekonomskom i političkom suradnjom. 
Usto, društvene, ekonomske i političke posljedice globalne pandemije i ruske invazije na Ukrajinu ponukale su brojne ekonomske i političke analitičare da trenutnu fazu globalnih odnosa diskutiraju u sklopu koncepta „deglobalizacije“. 
Većina autora znanstvenih i popularnih članaka o globalizaciji i deglobalizaciji raspravljaju kao o binarnom procesu ili kao o međusobno isključivim fazama širenja i skupljanja ekonomskih aktivnosti i veza, a neki i kao o stalno suprotstavljenim procesima koji se međusobno natječu već desetljećima, ako ne i stoljećima. 
Što je zapravo deglobalizacija i kakav utjecaj će imati na društvene i političke odnose, raspravljat će se 17. siječnja u 18 sati u prostoriji 004 zgrade SEP-a, Šime Vitasovića 1 u Zadru, u sklopu javnog predavanja prof. dr. sc. Saše Božića unutar ciklusa Javne sociologije.
 

Pročitaj više
Javna sociologija, 17. 1. 2024. – 'Što je deglobalizacija?'
Objavljen znanstveni rad

Objavljen znanstveni rad

Izv. prof. dr. sc. Željka Tonković objavila je u suautorstvu s dr. sc. Sanjom Sekelj (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb) znanstveni rad pod naslovom „We all came from Soros: Continuities and Discontinuities in the Croatian Visual Arts Scene in the 1990s and 2000“  u međunarodnom časopisu Third Text (Taylor & Francis, Web of Science, Q2). U članku je primijenjena mrežna analiza kako bi se istražio razvoj vizualno-umjetničke scene u Hrvatskoj u razdoblju od 1994. do 2006. godine. Članak je proizašao iz projekta „Nova javna kultura i prostori društvenosti“ kojemu je nositelj bio Savez udruga Klubtura, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskoga socijalnog fonda na pozivu Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada. Sažetak članka dostupan je na poveznici.
 

Pročitaj više
Objavljen znanstveni rad

Content