Odjel za sociologiju

Javno predavanje na Odjelu za sociologiju - međunarodno gostovanje

Nova akademska godina na Odjelu za sociologiju započinje javnim predavanjem prof. dr. sc. Bernadette Nadye Jaworsky pod nazivom "The Narrative Battle between China and the US over Covid-19".

Javno predavanje na Odjelu za sociologiju - međunarodno gostovanje

Prof. dr. sc. Bernadette Nadya Jaworsky dolazi s Odjela za sociologiju Sveučilišta Masaryk u Brnu, gdje je voditeljica Centra za kulturnu sociologiju migracija, a suradnica je i Centra za kulturnu sociologiju na Sveučilištu Yale. 

U predavanju će prof. Jaworsky govoriti o globalnom porastu nacionalizama tijekom pandemije Covid-a 19. Točnije, govorit će o "sukobu narativa" između dvije velesile - Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Iz perspektive kulturne sociologije, predavačica će govoriti o procesu stvaranja značenja tih sukobljenih narativa kroz dubinsku, hermeneutičku rekostrukciju "performansa odgovora" prisutnim u političkim govorima i masovnim medijima svake od zemalja. U predavanju će pokazati da se kineski narativ gradi oko izlaska te zemlje iz "stoljeća ponižavanja" u poziciju ključne globalne sile koju "Zapad više neće moći zlostavljati". U narativu SAD-a, unatoč početnom Trumpovom naglašavanju "odličnih odnosa" s Kinom, upravo se tu zemlju krivi za globalnu pandemiju čime ju se postavlja u ulogu opasnog aktera na svjetskoj sceni. Istraživanje koje je prof. Jaworsky provela u koautorstvu s kineskom kolegicom, potvrđuje da su ovakvi komunikativni mehanizmi neodrživi i opasni u vremenima krize. Predlaže se prepoznavanje performativne funkcije sukoba narativa u javnoj sferi, kao prvog koraka u uspostavi razumijevanja i dijaloga između dviju istraživanih svjetskih sila.
Zbog epidemioloških mjera, molimo najaviti dolazak na nkrizman@unizd.hr, do utorka, 13. 10. 2020. u 12,00h