Odjel za sociologiju

Ciklus Javne sociologije

Ciklus Javne sociologije

U četvrtak, 19. siječnja 2023. s početkom u 18 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, održat se javno predavanje izv. prof. dr. sc. Svena Marcelića pod nazivom Zašto treba mijenjati izborne jedinice?.
Nova sezona Javne sociologije u novoj, 2023. godini otvara se zanimljivom i društveno relevantnom temom o situaciji s izbornim jedinicama u Republici Hrvatskoj, o kojoj će govoriti izv. prof. dr. sc. Sven Marcelić sa zadarskog Odjela za sociologiju. U nastavku izlaganja moći ćemo čuti nešto i o alternativnim prijedlozima i mogućim oblicima novih  izbornih jedinica.
Naime, Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor određuje da se broj birača u izbornim jedinicama ne smije razlikovati više od 5%. Izborne jedinice pritom su konstruirane 1999. godine kada je Hrvatska imala veći broj  s stanovnika. U međuvremenu je broj stanovnika opadao neravnomjerno u regionalnom smislu. Posljedica toga je da se parlamentarni izbori već dva desetljeća održavaju suprotno zakonu, a radi se o izrazitom nerazmjeru – omjer u najmanjoj i najvećoj jedinici već je dosegao 3:4.
Pritom su same izborne jedinice nelogično formirane i u trenutku nastajanja rađene su tendenciozno bez obzira na granice jedinica lokalne samouprave, pa se tako neke od njih definiraju na razini nižoj od gradske četvrti. Posljedica svega je da se danas izbori za Sabor održavaju u nezakonitom okviru, u sklopu jedinica koje su nastale pred više od 20 godina i ne odgovaraju niti realnom stanju populacije niti logičnom rasporedu županija i općina.
Na predavanju će se razmotriti alternativni oblici i prijedlozi mogućih novih izbornih jedinica, ali i simulirati ishodi izbora kad bi jedinice nosile broj mandata u skladu s brojem registriranih glasača. 
Predavanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija – Javna sociologija, u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar te uz financijsku podršku Hrvatskog  sociološkog društva i Sveučilišta u Zadru.
 

Content