Odjel za sociologiju
Javna sociologija - „Kulturne potrebe mladih u gradovima na jadranskoj obali“

Javna sociologija - „Kulturne potrebe mladih u gradovima na jadranskoj obali“

U ponedjeljak 6. lipnja 2016. godine s početkom u 17 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar dr. sc. Krešimir Krolo, dr. sc. Sven Marcelić i dr. sc. Željka Tonković s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru održat će javno predavanje pod naslovom „Kulturne potrebe mladih u gradovima na jadranskoj obali“. Predavanje se održava u sklopu ciklusa „Javna sociologija“ u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.
Pročitaj više
Javna sociologija - „Kulturne potrebe mladih u gradovima na jadranskoj obali“
Rad žena: vrijednost ili višak na tržištu rada

Rad žena: vrijednost ili višak na tržištu rada

Doc. dr. sc. Valerija Barada održala je 19. svibnja 2016. javno predavanje s raspravom na temu „Rad žena: vrijednost ili višak na tržištu rada“. Predavanje je održano u „Info zoni“ u Splitu, u okviru ciklusa „Mala škola sociologije“, koji organizira udruga „Imaginacija“ - splitsko društvo sociologa.

Poveznice na obavijesti o predavanju:

http://infozona.hr/kalendar/48258

http://studentski.hr/vijesti/hrvatska/otkrijte-zasto-je-rad-zena-slozeni-drustveni-fenomen
Pročitaj više
Rad žena: vrijednost ili višak na tržištu rada
Resisting  the future? Facing nostalgia of the past

Resisting the future? Facing nostalgia of the past

Prof.dr.sc. Biljana Kašić je u okviru međunarodnog poslijediplomskog seminara naziva “Reclaiming the Future. Feminist Engagements for the 21th Century“ 17. svibnja 2016. godine održala izlaganje “Resisting the future? Facing nostalgia of the past“. Seminar se već deseti put održava na Interuniverzitetskom centru (IUC) u Dubrovniku pod krovnim nazivom Feminisms in a Transnational Perspective, a ove godine okupio je 20-ak sudionica iz dvanaest država.
Pročitaj više
Resisting the future? Facing nostalgia of the past
Okrugli stol „(Nezavisni) mediji i kultura na udaru“

Okrugli stol „(Nezavisni) mediji i kultura na udaru“

Klub studenata i studentica sociologije – Antifjaka, organizira okrugli stol „(Nezavisni) mediji i kultura na udaru“ koji će se održati 20.svibnja 2016. godine u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar s početkom u 17 sati.

Nedavni događaji u području medija i kulture, kako nezavisnih tako i institucionalnih, ukazuju kako izmjenom političke vlasti mediji, kulturna i civilna scena (ponovno) postaju mjestom političkih prijepora, cenzure i strukturnog onemogućavanja rada. Samo neki od problematičnih događaja su: medijske cenzure u vidu uredničkih intervencija i otpuštanja novinarki/novinara koje kritički izvještavaju, raspuštanje Vijeća za neprofitne medije, poništavanje natječaja za upravni odbor Zaklade Kultura nova, netransparentno upravljanje HRT-om, selektivno dijeljenje proračunskih sredstava ili njihovo ukidanje po ideološkoj osnovi i kontinuirani medijski istupi kojima se kao legitimne uspostavljaju isključivo trenutno dominantne političke pozicije.

KSS Antifjaka stoga i ovim projektom želi nastaviti svoj niz problematiziranja aktualnih društvenih pitanja koje smatramo bitnim i nedovoljno zastupljenim u akademskom i u javnom diskursu. S obzirom da javne rasprave o trenutnoj situaciji u prostorima medija i kulture izostaju u zadarskom studentskom javnom životu, na ovaj način želimo potaknuti takvu raspravu koja se ujedno tiče i svih građanki/građana.

Neka od pitanja koja želimo otvoriti ovim okruglim stolom su:

Radi li se samo o tipičnim posljedicama uobičajenih izmjena političkih opcija ili je riječ o širem radikalnom konzervativnom zaokretu?
Postoje li razlike u konzervativnim politikama prema institucionalnim i nezavisnim medijima i kulturi?
Možemo li opravdano nazvati pojedine medije nezavisnima i što ta pozicija označava?
Koje su uloge kritičkog i slobodnog novinarastva u demokratskom društvu ?
Koju ulogu državno financiranje ima u nezavisnosti medija i kulture?
Kakvo je stanje na nezavisnoj/novonastajućoj kulturnoj sceni?
Kako djelovanje vladinih tijela i politički javni istupi utječu na oblikovanje javnog mišljenja o važnosti slobode medija i djelovanja u području kulture?
Koji su kriteriji i kakve su procedure selekcije različito grupiranih medijskih portala, novina te kulturnih društava i udruga u državnom financiranju?
Kakve se promjene događaju na medijskoj i kulturnoj sceni danas te kakve su one odnosu na prethodna društvena i politička razdoblja?
Odgovore na ova i pitanja publike nastojat će nam ponuditi sudionici okruglog stola:

Saša Leković (Hrvatsko novinarsko društvo)

Srđan Dvornik (aktivist i nekadašnji član Hrvatskog Helsinškog odbora)

Davor Mišković (Savez udruga „Clubture“, Drugo more)

Hajrudin Hromadžić (Filozofski fakultet u Rijeci i Zagrebu)

Željka Tonković (Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru)
Pročitaj više
Okrugli stol „(Nezavisni) mediji i kultura na udaru“

Content