Department of Sociology

Održan drugi partnerski sastanak u sklopu projekta Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske

- prostori promjene

Održan drugi partnerski sastanak u sklopu projekta Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske

Dana 31. ožujka 2021. godine održan je 2. partnerski sastanak u okviru projekta "Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene". Ovim projektom se kroz višeetapna znanstvena istraživanja utvrđuje trenutno stanje u području usklađivanja privatne i poslovne svakodnevice žena i muškaraca u Republici Hrvatskoj s ciljem predlaganja na konkretnim podacima utemeljenih javnih politika za usklađivanje tih dviju sfera života, promovirajući suradnju i izgradnju tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te multisektorske socijalne dijaloge u kontekstu unapređivanja uvjeta rada.

Nositeljica projekta je udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran., a partneri na projektu su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko - srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRIter, Udruga 'HERA' Križevci - Za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga "IZVOR", Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine - organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske. Projekt je sufinanciran iz sredstava Europskog socijalnog fonda i proračuna Republike Hrvatske, a posrednička tijela su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Trenutne mogućnosti usklađivanja privatne i poslovne svakodnevice žena i muškaraca u Hrvatskoj opterećene su brojnim suprotnostima. Uz nezaposlenost i iseljavanje, iznenadnu epidemiju i diskriminaciju žena u poslovnoj sferi, tu je i kulturološki uvjetovana nejednaka raspodjela obiteljskih i kućanskih poslova i sustava odmora (dopusta) namijenjenih skrbi za djecu, pri čemu valja istaknuti i  veliku razliku od gotovo dvije tisuće HRK u iznosu novčane pomoći za novorođenčad i broj djece u obitelji između različitih županija.

Izostanak mjera i aktivnosti za usklađivanje privatnog i poslovnog života vidljiv je u Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova RH 2011.-2015., gdje ta tema više nije bila među 7 ključnih područja djelovanja, a u prethodnoj Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova RH 2007.-2010. bila je jasno definirana aktivnost: jačati i promicati mjere koje omogućavaju usklađivanje obiteljskih i profesionalnih obveza, uključujući podizanje svijesti o jednakoj raspodjeli kućanskih i obiteljskih poslova između muškaraca i žena. Rješavanje spomenutih problema zahtijeva promjenu zakonskih okvira, progresivne javne politike te kontinuirani socijalni dijalog između pojedinaca/ki, udruga civilnog društva, znanstvenih institucija te nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti.

Na partnerskom sastanku raspravile su se nadolazeće partnerske i mrežne aktivnosti vezane za širenje buduće tematske mreže te uspješnu realizaciju projekta, a posebno smo sretni/e da možemo najaviti skorašnju organizaciju javnog događanja tijekom kojeg ćemo prezentirati projekt i partnere te ukratko iznijeti trenutno stanje u ovom području u Republici Hrvatskoj.

Održan drugi partnerski sastanak u sklopu projekta Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske - prostori promjene — vijesti — B.a.B.e.

 

 

Content