Department of Sociology

Gostujuće predavanje - Let‘s Talk about Age/ing! An Introduction to Anocriticism, and thus to Gender, Age, and Identity

Gostujuće predavanje - Let‘s Talk about Age/ing! An Introduction to Anocriticism, and thus to Gender, Age, and Identity

U organizaciji Odjela za sociologiju i Hrvatskoga sociološkog društva - podružnice Zadar u ponedjeljak, 29. travnja 2019. s početkom u 19 sati u učionici 203 u zgradi Sveučilišta u Zadru na rivi održat će se predavanje profesorice Roberte Maierhofer (Sveučilište u Grazu) na temu „Let‘s Talk about Age/ing! An Introduction to Anocriticism, and thus to Gender, Age, and Identity“.

Profesorica Maierhofer jedna je od suosnivačica Europske mreže za proučavanje starenja (The European Network in Aging Studies – ENAS), a na početku 1990-ih razvila je teorijski pristup proučavanju starenja koji je nazvala „anokritikom“, nadovezujući se na pojam „ginokritika“ Elaine Showalter. Riječ je o intersekcionalnom pristupu, razvijenom u svrhu validacije individualnog iskustva dobi i starenja, u otporu prema normativnim pretpostavkama i očekivanjima.

Kao što se teorijski razlikuju „spol“ i „rod“, potrebno je razlikovati kronološku dob i kulturne stereotipe o „starijim ljudima“: osim biološki, „starimo kulturom“, kao što je ustvrdila Margaret Morganroth Gullette. Polazeći od pretpostavke da starost – baš kao i rasa, klasa ili rod – ne proistječe nužno i neizbježno iz anatomskog tijela, anokritički interpretativni pristup analizira kako se „dobni identitet“ konstruira u književnosti i društvu, i to podjednako za „stare“ i „mlade“. Smještajući književnost i druge oblike umjetnosti u širi kulturni, društveni i politički kontekst, postojeće se discipline i tradicionalne paradigme mogu rekonstruirati tako da zaobiđu ograničenja postojećih binarnih konstrukcija „mladosti“ i „starosti“.

Pozivamo sve zainteresirane na predavanje o temi koja postaje sve važnija ne samo u hrvatskom društvu nego i u društvenoj i kulturnoj teoriji.

Content